Haluk Karamağaralı

Arkeolog, Sanat Tarihçisi

Doğum
Ölüm
30 Ocak, 2009
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Enstitüsü
Diğer İsimler
Yüzbaşıoğlu

Sanat tarihçisi, arkeolog (D.1923, İzmir – Ö. 30 Ocak 2009, Ankara). Tam adı Osman Haluk Karamağaralı’dır. Bazı yazılarında Yüzbaşıoğlu imzasını kullandı. Yozgat’ın Karamağara köyünden göçüp 19. yüzyılın ortalarında Elazığ’a yerleşmiş bulunan bir ailenin çocuğudur. Babası Tapu Grup Müdürü Yümnî bey, annesi Cemile hanımdır. Babasının görevi dolayısıyla bulunduğu İzmir’de dünyaya geldi. Yine babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Bursa’da liseyi ise Erzurum’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Enstitüsü (1946) mezunudur. 1946-50 yılları arasında Ankara Etnografya Müzesinde çalıştı. 1950’de AÜ İlahiyat Fakültesi Türk ve İslâm Sanatları Tarihi Kürsüsüne asistan oldu. 1954’te doktorasını tamamladı ve 1958’de Türk ve İslâm Sanatları Tarihi öğretim görevliliğine atandı. 1963’te doçent, 1982’de profesör oldu.

Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde Mimarlık ve Sanat Tarihi Öğretim Üyesi ve Mimarlık Bölümü Başkanı olarak görev yaptı. Selçuklu Tarih ve Medeniyeti Enstitüsü ile Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu Üyeliklerini yaptı. Konya’da Sahip Âtâ Camii, Sivas’ta Çifte Minareli Medrese ve Eski Ahlat kazılarını yönetti. Araştırma eserlerinin bir kısmı yayımlandı. Kültür Meseleleri ve Türk Kültürü üzerinde çalışmalarıyla da tanınan Karamağaralı, “Sanat Terimleri Sözlüğü” ve “Selçuklu Sanatı “ isimli kitapları ile tanındı. Atatürk Kültür Merkezi Asıl Üyeliğinde bulundu. Türk Sanat Tarihçisi olarak tanındı. Milliyetçiler Derneği’nin kuruluşunda görev aldı, genel başkanlığını yaptı. 30 Ocak 2009 günü Ankara’da hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Haluk Karamağaralı’nın  makaleleri 1965 yılından itibaren Sanat Tarihi Yıllığı, Türk Etnografya Dergisi, Önasya, Selçuklu Araştırmaları Dergisi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Yıllık Araştırmalar Dergisi, Rölöve ve Restorasyon Dergisi dergileri ile sempozyum kitaplarında yer almış, Türkler Ansiklopedisine maddeler yazmıştır.

ESERLERİ:

Sanat Terimleri Sözlüğü, Selçuklu Sanatı, Eski Ahlat Kazıları (1991).

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2004) – TEKAA (2009), Profesöre Vefa (haberler.com, 31 Ocak 2009), Türkiye Kültür ve Sanat 2010 Yıllığı (2010), 1000 Türk Büyüğü - Karamağaralı, Halûk (1000turk.blogspot.com.tr, 28 Haziran 2011).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör