Ahmet Haluk Dursun

Bakan Yardımcısı, Tarih Profesörü, Müsteşar, Araştırmacı

Doğum
16 Aralık, 1957
Ölüm
19 Ağustos, 2019
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakınçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü
Burç

Tarih profesörü, akademisyen, müsteşar, bakan yardımcısı, araştırmacı yazar (D. 16 Aralık 1957, Hereke / Kocaeli – Ö. 19 Ağustos 2019, Erciş / Van). İlkokulu memleketinde okudu. İlköğreniminden sonra Galatasaray Lisesinde okumak için İstanbul’a yerleşti. Galatasaray Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakınçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü (1980) mezunu.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde “İslâm Amme Hukukunda Hükümet Anlayışı” konusunda yüksek lisans, “II. Abdülhamit Döneminde Akabe’de Osmanlı-İngiliz Rekabeti” konusunda da doktora tezi hazırladı. 1987 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine araştırma görevlisi olarak girdi. Daha sonra öğretim görevlisi ve yardımcı doçent oldu. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olarak Türk kültür tarihi, Yeni ve Yakınçağ’da Avrupa tarihi ve Türk inkılap tarihi dersleri verdi.

Prof. Dr. Haluk Dursun Temmuz 2014’te Kültür ve Turizm Bakanlığına Müsteşar olarak atandı, görevi sona erince öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra aynı bakanlıkta vefatına kadar çalışmalarını Bakan Yardımcısı olarak sürdürdü.

 

Çalışmaları:

 

Yaşayan Boğaziçi başlıklı bir ayrıbasım inceleme ile değişik konularda Kubbealtı Akademi Mecmuası, Tarih ve Medeniyet dergilerinde makaleler yayımladı.

1988-89 yıllarında müstear ismiyle Zaman gazetesinde siyasî köşe ve dizi yazılar yazdı. Aynı yıllarda “Zaman Araştırma Grubu”nu kurdu. 1995-96, 1998-99 yılları arasında Zaman gazetesinin kültür-sanat sayfasında “Cangözü” başlıklı haftalık ve 1996-97’de San Çağrı gazetesinde günlük yazılar yazdı.

Yeni Hafta gazetesinde haftalık-siyasî, Yeni Ufuk gazetesinde köşe yazarlığı ile tarih eki editörlüğü yaptı. TGRT’de otuz günlük “Eski Tatlar” programı yapımcılığı ile “Bir Ramazan Akşamı” programının danışmanlığını, ayrıca STV’de “Cangözüyle İstanbul” konulu programlar yaptı. Mert FM ile Burç FM’de İstanbul kültürü konulu radyo programları hazırladı. Osmanlı Coğrafyası’nda Gezintiler adlı eseriyle 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinin Gezi Ödülünü aldı.

 

Vefatı:

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, 19 Ağustos 2019’da Van'ın Erciş ilçesindeki trafik kazasında hayatını kaybetti. Erciş Devlet Hastanesinden alınan Dursun'un cenazesi, cenaze aracıyla Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Helikopter Filo Komutanlığına getirildi.

Buradaki törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve kurum amirleri de katıldı. Dursun’un cenazesi İl Müftüsü Ömer Keskin'in okuduğu duanın ardından İstanbul'a uğurlandı.

20 Ağustos 2019 günü Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun için önce Galatasaray Lisesi'nde Sultanahmet Camisi'nde ikinde vakti Başkan Erdoğan'ın da hazır bulunduğu cenaze töreni düzenlendi. Ardından da cenaze namazı ikindi namazına müteakiben gerçekleştirilerek son yolculuğuna uğurlandı.

Prof. Dr. Dursun için Törende Dursun'un eşi Gülşen ile kızı Nilay Dursun taziyeleri kabul etti.

Dursun'un camiye getirilen cenazesi, musalla taşına kadar sevenlerinin omuzlarında tekbirler eşliğinde taşındı. Cenaze namazı öncesinde Dursun için, Sultanahmet Camisi Müezzini İbrahim Altuntaş ile Ayasofya Müzesinde görevli müezzin tarafından karşılıklı olarak sela okundu. Ardından törenin yapılacağı Sultanahmet Camisi'nde Kur'an-ı Kerim tilavet edildi.

Törene, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal, Hayati Yazıcı, Fatma Betül Sayan Kaya, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Nadir Alpaslan ile Serdar Çam, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. İskender Pala, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Mustafa Sabri Küçükaşçı, Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, araştırmacı-yazar Beşir Ayvazoğlu, akademisyen Uğur Derman, müzisyen Ahmet Şahin ile milletvekilleri, belediye başkanları, akademisyenler, sanatçılar, vatandaşlar ve öğrencileri katıldı.

Ayrıca törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz de çelenk gönderdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cenaze namazını kıldırdıktan sonra Dursun için helallik istedi.

 

"Dicle'nin kuzularını Allah'ın izniyle biz de çakallara yedirtmeyeceğiz"

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, namazın ardından yaptığı konuşmada, Dursun'a rahmet, ailesine ve ilim dünyasına başsağlığı dileklerini iletti.

Hazreti Peygamber'in "Alimin ölümü alemin ölümü gibidir." hadisini anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan bir tanesini daha yaşıyoruz. Haluk Hocamız bizim önemli bir rol arkadaşımız oldu. Kültürde, sanatta, edebiyatta, tarihçi olarak tarihte bizimle yol yürüdü. Bu yol yürüyüşü esnasında da gerçekten onun dürüstlüğü, duruşu, vakarı örnekti. Hele hele gurbetteki o öğrencilerimize her ay tarih dersleri vermek üzere oraya gidiş, gelişleri... Özellikle bir Tuna aşığı olması hasebiyle, Tuna dersleri çok çok anlamlıydı, faklıydı. Son zamanlar da özellikle Dicle'nin kuzularına da aşkı vardı. 'Dicle'nin kuzularını çakallara yedirtmeyeceğiz.' diye bir yaklaşımı vardı. Haluk Hoca hiç endişe etme Dicle'nin kuzularını Allah'ın izniyle biz de çakallara yedirtmeyeceğiz. Bu vaadini biz aynen devam ettireceğiz. Onların karşısındaki o dik duruşumuz aynen devam edecek. Bizler, özellikle Haluk Hocamızın yola çıktığı o günden eserinde de ifade ettiği gibi şimdi aynı yere kendisini uğurluyoruz. Makamı cennet olsun. Rabbim inşallah o izi sürenlerden bizleri de eylesin. Allah yar ve yardımcımız olsun. Ruhu için el-Fatiha."

Törende, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Mustafa Sabri Küçükaşçı da bir konuşma yaptı. Küçükaşçı, Ankara Sosyal Bilimler Lisesi'nden bir öğrencinin Haluk Dursun'un ölümüne "tarih düşürdüğü"nü belirterek, söz konusu eseri okudu, Milli Türk Talebe Birliği'nin 1976'daki bir etkinliğinde Dursun ve Erdoğan'ın ortak anısını anlattı.

Dursun'un naaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da omuz verdiği cemaat tarafından cenaze aracına kadar taşındı.

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un cenazesi, Kocaeli’ne götürülerek, Hereke ilçesindeki aile kabristanında toprağa verildi.

 

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü

 

2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nde; "Vefa" ödülüne "Türk kültür ve medeniyetinin günümüz insanına aktarılması yolunda gösterdiği emek ve verdiği eserler ile Osmanlı coğrafyasının her yanına uzanan beraberlik ruhunun yaşatılması çabaları ve Anadolu kültür birliği yolunda gençlere verdiği emek dolayısıyla" ağustos ayında Van'ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun layık görüldü.

ESERLERİ:

 

Araştırma: Ermeni Terörünün Kaynakları (1984), Nil’den Tuna’ya Osmanlı Yazarları 1 (2000), Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri (2011).

 

Gezi: Osmanlı Coğrafyası’nda Gezintiler (2000), Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları (2000, 1. Baskı 2009), İstanbul 'da Yaşama Sanatı (1999, (1. Baskı, 10. Baskı 2010), İstanbul’u Gezme Sanatı (2001), Tuna Güzellemesi (2004, 2. Baskı 2007), Osmanlı Coğrafyası'na Yolculuk (2007, 2. Baskı 2007).

 

Anı: Boğaziçi'nde Kırk Yılım (2009, 2. Baskı 2010).

 

Ayrıca, “İstanbul: Şehir ve Kültür” isimli ders kitabında Haluk Dursun imzalı “Tarih, Mekan ve Kültür: İstanbul” başlıklı bir bölüm bulunmaktadır (2011).

 

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Kültür Bakanlığı'nda yeni müsteşar Haluk Dursun (aa, 04.07.2014), Prof. Dr. Haluk Dursun son yolcuğuna uğurlandı (sabah.com.tr, 19.08.2019), Prof. Dr. Haluk Dursun'a son veda (AA - cnnturk.com, 20.08.2019), 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahipleri açıklandı (aa.com.tr, 25.11.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör