Halit Ötük

Hukukçu, Gazeteci, Yazar

Doğum
20 Ekim, 1949
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, avukat, gazeteci-yazar. 20 Ekim 1949 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. Namık Kemal İlkokulu, Ali Emiri Ortaokulu ve Ziya Gökalp Lisesinde ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, 1969 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1973 yılında mezun oldu. 1974 yılında Avukatlık stajını bitirerek 1975 Mayıs ayında Diyarbakır Barosuna kayıtlı olarak avukatlığa başladı.

1975-1980 yılları arasında beş yıl kadar Dicle Üniversitesi Hukuk Müşavirliği yaptı. Daha sonra Üniversitedeki bu görevini sözleşmeli Avukat olarak sürdürdü.

 1980 yılında Eczacı Muammer hanımla evlendi. Nihan ve Renan isimli iki kız evlat sahibidir. Nihan, Eczacı olup annesinin mesleğini, Renan ise Avukat olup babasının mesleğini icra etmektedir.

Av Halit Ötük, Dicle Üniversitesini Kalkındırma Vakfı kurucu üyesi olarak çalıştı.1977 yılında kurulan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinin kurucu üyesi oldu ve cemiyetin ilk genel kurulunun Divan Başkanlığını yaptı.

1980 yılı sonrası arka arkaya üç dönem Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu.  Diyarbakır Sivil Toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde etkin görevler alan Halit Ötük, gazeteciliği çeşitli dergi ve basın organlarında sürdürdü.

Eski Diyarbakır otelleri ve lokantaları gibi konularda Diyarbakır'ın geçmiş yıllarına ilişkin değerli araştırmaları bulunan Av. Halit Ötük, bu konulardaki yazılarını Hançepek Com web sitesinde “Şehir Mektupları" başlığı altında seri yazılar halinde yayımladı. Ayrıca Diyarbakır Barosu Dergisi'nde mesleki yazıları, Öz Diyarbakır gazetesinde haftalık yazıları yer aldı.

Av. Halit Ötük, Dicle Üniversitesi Kalkındırma Vakfı kurucu üyeliği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti kurucu üyeliği, Diyarbakır Türk Sanat Müziği Derneği kurucu üyeliği, Diyarbakır Kızılay Derneği üyeliği, Diyarbakır Amatör Futbol Ceza Kurulu Başkanlığı, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyeliği ile birlikte Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şubesi İkinci Başkanı olarak görev ifa etti

Diyarbakırlı Musiki severler ile birlikte Diyarbakır Türk Sanat Müziği Derneğini kurdu. Hüzzam, Muhayyer Kürdi ve Hüseyni makamında üç eseri, Diyarbakırlı  Ud sanatçısı ve aynı zamanda Diyarbakır Devlet Korosu Sanatçısı Udi Yervant Bostancı tarafından CD’lerde seslendirildi.

Av. Halit Ötük, Şehir Mektupları yazılarını bir araya toplayarak “Diyarbekir’i Anlatmak” notu ile 2016 yılında Şehir Mektupları adıyla kitaplaştırdı.

 

HAKKINDA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014). İbrahim Evirgen/ Diyarbekir’de İz Bırakanlar -3 (2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör