Halis Toprak

Yönetici, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
03 Ocak, 2016
Diğer İsimler
Halis Ağa

İş adamı, Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı (D. 1938, Lice / Diyarbakır – Ö. 3 Ocak 2016, Paris / Fransa). İş dünyasında “Halis Ağa” olarak da bilinir. İş yaşamına Adana’da ticaret yaparak başladı. 1977 yılında İstanbul’da Toprak İnşaat firmasını kurdu ve ardından, Holdingin temellerini atarak, inşaat sektörüne girmiş oldu. H. Toprak Holding AŞ ise 16 Mayıs 1977’de kuruldu. Çalışmalarını önceleri İstanbul Beşiktaş’taki merkezinde sürdüren kuruluş, 1983 yılında merkezini Şişli’deki binasına ve 1999 yılında da Beşiktaş’taki Toprak Center’a taşıdı. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank, 2001 yılı sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunun tamamını ödeyerek geri aldı.

Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009 yılında oğlu Mehmet Toprak’a devretti. Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubu’na ait 22 şirket ile 21 sanayi kuruluşunun yönetimini, Toprak Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na olan borcunun tamamını ödeyerek geri aldı. Halis Toprak 29 Haziran 2012 tarihinde tekrar Toprak Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı’na döndü. Doğduğu ilçe olan Lice'de yatırımları olan Halis Toprak, ilçesine bir hastane de kurmuştu.

Seramik, kağıt, ilaç gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’i Türk sanayine kazandıran Halis Toprak, 3 Ocak 2016 günü Fransa’nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Halis Toprak son yolculuğuna uğurlandı (haber7.com, 6 Ocak 2016). Halis Toprak'ın cenazesi 5 Ocak 2016 günü İstanbul Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camisi'nde ikindi vakti kılınan namazın ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze töreninde, taziyeleri Toprak'ın kızları Ayfer Toprak Karavan, Sevgi Toprak Tunga, Ayla Toprak Zengin, Yeşim Toprak Doğan, Mine Toprak, oğulları Mehmet ve Ahmet Toprak, damatları Cengiz Karavan, Ömer Zengin, Alper Tunga ve torunları kabul etti.

Taziyeleri kabul sırasında basın mensuplarının mikrofon uzattığı Toprak'ın kızı Ayfer Toprak Kalkavan, babası ile ölmeden 2 gün önce konuştuğunu belirterek, 3 ay önce kendisinin karaciğer kanseri olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Kalkavan, "Kanser olması konusunda 'Allah'ın takdiri' derdi. 10 gün önce yanındaydım. Oğlumla telefonda konuşmuştu. Oğluma 'bana bir emrin var mı' dedi. Hep güler yüzlüydü, mutluydu, mutlu öldü. Ömrü bu kadarmış" dedi.

Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Toprak'ın kendisinin hemşehrisi olduğunu dile getirerek, "Diyarbakır Lice'dendi. Oraya güzel yatırımlar yaptı. Kuş uçmaz, kervan geçmez ilçeye 3 fabrika, endüstri meslek lisesi, sağlık evi, öğretmenler için lojman yaptı. Hayırseverdi. Ülkemizin yetiştirdiği değerli bir iş adamı, sanayiciydi. Allah rahmet etsin" diye konuştu.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Toprak'ın, Türkiye'nin önemli sanayici ve yatırımcılarından olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin sanayiciye, girişimciye çok ihtiyacı var. Aslında buradan halkımız mesaj veriyor. Türkiye'ye yatırım yapan herkes önemli. Güneydoğulu kimliğini unutmadan Türkiye'yi düşünen önemli bir ismi Hakk'a uğurluyoruz" ifadelerini kullandı.

İş adamı Erdoğan Demirören, Toprak'ın, Türkiye'nin yetiştirdiği nadir sanayicilerden olduğunu vurgulayarak, "Türkiye kaybetti. Nur içinde yatsın" dedi.

Törene, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Yılmaz Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Nezih Erdem, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un eşi Nevbahar Demirağ Koç, iş adamı Erol Aksoy'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de katıldı.

KAYNAKÇA: Toprak, holdingi oğluna devretti (Zaman gazetesi, 18 Şubat 2009), TMSF Toprak Holding’in tüm şirketlerinin yönetimine el koydu (Referans gazetesi, 8 Ağustos 2009), Halis Toprak hayatını kaybetti (haber7.com, 3 Ocak 2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör