Reşat Cemal Emek

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
-
-
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Şair ve yazar (D. 1911, Elazığ - ?). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Bir süre Malatya’da serbest avukatlık yaptı. Şiirleri 1930 ve 1940’lı yıllarda Varlık, Oluş, Yücel gibi birçok dergide yayımlandı.

Şiirler vardır, tek mısraıyla, tek beytiyle göz kamaştıracak bir ihtişama sahiptirler. İnsan artık o noktada sözün tüketildiğini, şiirin sustuğunu düşünmenin hayret ve hayranlığını yaşar. Reşat Cemal Emek’in şiirleri muhteşem değildir, fakat sevimlidir. O sevimliliği veren, bütün söyleyişlerinin dokusuna sinmiş acıma duygusudur. Onun aşk şiirlerinde bile bir ağıt acısının burukluğu vardır. Bu duygunun kaynağı, eserdeki alt ve orta sınıf insan manzarasıdır. İhtirassız fakat yüreği arzu dolu, iddiasız fakat umutlu, cezbesiz fakat daima kabaran bir gönülle yaşayan, tatminsiz değil bulduğuyla yetinmek mecburiyetini kader diye kabullenmiş bir insan manzarası.” (Nazım H. Polat)

ESERLERİ:

ŞİİR: Hacı Babamın Kumruları (1949), Gençosman Destanı (1950), İkinci Mustafa Kemal Destanı (1973).

ARAŞTIRMA: Arapkir (1955).

HAKKINDA: Nazım H. Polat / Elazığlı Bir Şair: Reşat Cemal Emek - Babam Devlet Yapısında Çakıl, Anam Gamlı Bir Söğüt Gölgesi (Bizim Külliye dergisi, Ekim 2002), Birsen Pekçolak - Zeki Büyüktanır / Homeros’tan Günümüze Anadolu Destanları (2002).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör