Ömer Erdem

Şair

Doğum
21 Ocak, 1967
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü
Burç
Diğer İsimler
A. Can Yakın, İshak Buhar, N. Yerli, Yusuf Kilkoğlu

Şair. 21 Ocak 1967, Harmanpınar / Bozkır / Konya doğumlu. A. Can Yakın ve İshak Buhar, N. Yerli, Yusuf Kilkoğlu imzalarını da kullandı. İlköğrenimini Harmanpınar’da, lise öğrenimini Bozkır Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü (1990) mezunu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı. doktora çalışmalarına katıldı. 1992 yılında kameraman olarak TRT İstanbul Televizyonunda göreve başladı. TRT 2, Eğitim- Kültür ve Drama Programlarında yöneticilik yaptı. Aynı kurumda Kültür Dairesi Başkanı oldu. 1997 yılında arkadaşlarıyla birlikte Kaşgar dergisini kurdu ve yönetti (38 sayı).

İlk şiiri, Diriliş dergisinde yayınlandı. Öğrencilik yıllarında Diriliş dergisinde görev aldı. Şiir ve yazıları 1988’den itibaren Diriliş’den başka, Dergâh, Kaşgar, Düşler, Nar, Göçebe, Gösteri, Hece, Kitap-lık, Yasakmeyve vd. dergilerle Yeni Şafak gazetesinde yayımlandı. Şiir sanatı üzerine yazı ve denemelerinin çoğunu Kaşgar’da yayımladı. Yarım Ağaçlar adlı kitabı 2002 Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülüne değer görülen ilk kitap oldu.

Ömer Erdem ilk kitabıyla, kuşağı içinde yeni şiirin yön kazanmasında etkin bir isim olarak görüldü. Dile verdiği özel önem, şiiri varoluş ve kültürle yoğurma düşüncesi, Türk şiirini tarihsel bütünlüğü içinde görme ve değerlendirme çabası, poetik duyuş ve özgünlükteki titiz ve diri yaklaşımları özellikle dikkat çekti. Şiirlerinde belirginleşen klasik duyuş bir tür yeni modernlik olarak değerlendirildi. İlk kitabından bu yana hem bir duyuş bütünlüğünden hem de sürekli bir gelişim, değişim ve açılımdan söz edilebilir. Dördüncü şiir kitabı Yarım Ağaçlar, çeşitli bağlamlarda okunmaya açık yapısıyla ilgi çekti. Söyleyişinin saflığı yanında duyuşundaki hakikilik, dilin çarpıcı ve yaratıcı imkânlarına açık imgeci yalınlık, hikmete olduğu kadar zamana, coğrafyaya ve tekil insana seslenen metafizik çağrılar şiirlerinin tümünde görülebilir.

“Ömer Erdem’in yumuşak bir üslûbu var. Kimi zaman büyük şeyler söyleme kaygısı taşır gibi görünen, hikmetli söyleniş kaygısına düşen mısraları bile varoluşun özünü nahif bir şekilde kavrama çabası olarak yansıyor okura ve söyleyişin yumuşaklığına zarar vermiyor.” (Arif Umut)

“Ömer Erdem özellikle son yıllarda bütün bu bilgilerin yüküyle ve dikkatiyle yazıyor, bunu görüyorum. Dünyanın ve hayatın hakiki bilgisinin ağırlığıyla yüzleşe yüzleşe, ontolojik meselelerin uç verdiği o ağrılı yerlerden, o ağrılı soruların peşinden, yer yer kapalı denemelerle, bazen de kendini sonuna kadar açan bir gülün çağrısı ile yazıyor. Ömer Erdem şiirini belki bu sebeple, sanırım en çok bu sebeple seviyorum…” (Birhan Keskin)

“Birbirlerinin kitaplarını tanıtan şairlere aldırma sayın okur, genç kuşağın önemli şairlerinde bulduğun hazları bu kitapta da bulacaksın!” (Serdar Koçak)

ESERLERİ (Şiir):

Dünyaya Sarkıtılan İpler (1996), Mesafesi Kadar İnleyen Rüzgâr (1997), Yitirişler (1998), Yarım Ağaçlar (2001), Evvel (2006).

HAKKINDA: Metin Celâl / Dünyaya Sarkıtılan İpler (Varlık, Haziran 1996), Cevdet Karal / Saf ve Sahici Bir Şiir (Matbuat, Kasım 1997), Mustafa Kutlu / Ne Dokunur İnsana (Yeni Şafak, 6.11.1997), TBE Ansiklopedisi (2001), Mehmet Çetin / Tanzimattan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi (c. 4, 2002), Arif Umut / Yarım Ağaçlar - Ömer Erdem (Hece, Eylül 2002), Serdar Koçak / Ağacın Öteki Yarısı (Cumhuriyet Kitap, 21.9.2002), Birhan Keskin / Diyeceğim Kısa Fakat Derdim Çook Uzun (Zaman, 10.1.2006). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör