Recep Yazıcıoğlu

Kamu Yöneticisi, Vali, Yazar

Doğum
02 Haziran, 1948
Ölüm
08 Eylül, 2003
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Kamu yöneticisi, vali, yazar (D. 2 Haziran 1948, Sürmene / Trabzon - Ö. 8 Eylül 2003, Ankara). Eski Diyanet İşleri Başkanı ve milletvekili Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu’nun ağabeyidir. Milas Menteşe İlkokulu, Aydın Lisesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1968) mezunu. On altı yıl kaymakamlık görevinde bulundu. Tokat, Aydın, Erzincan valisi olarak görev yaptı. Bir süre Merkez Valiliğine atandı. Denizli Valisi iken, 2 Eylül 2003’te Ankara yakınlarında geçirdiği trafik kazasında ağır olarak yaralandı ve altı gün sonra İbn-i Sina Hastanesinde öldü. Sevilen bir devlet adamıydı. Cenaze namazı devlet ileri gelenlerinin de katıldığı kalabalık bir topluluk tarafından kılındı, memleketinde toprağa verildi.

Yazılarını İdarecinin Yeri, İdare Dergisi, dergileri ile Yeni Asır ve Yeni Dönem (2000-01) başta olmak üzere çok sayıda gazetede yayımladı. Hayatı Ayşe Kulin’in Köprü adlı romanına konu oldu. 1986’da Yılın Bürokratı, 1996’da Yılın Valisi seçildi. Mülkiyeliler Birliği ile İdareciler Derneği üyesiydi.

ESERLERİ:

Demokratik Katılım ve Yeniden Yapılanma (1995), Bu Sistem Değişmeli (1995), Sil Baştan (1999), Aykırı Vali Recep Yazıcıoğlu (2000), Halkın Valisi (2004).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

AT ÖLÜR MEYDAN KALIR, YİĞİT ÖLÜR ŞAN KALIR

AT ÖLÜR MEYDAN KALIR, YİĞİT ÖLÜR ŞAN KALIR

 

Trabzonlu Recep Yazıcıoğlu, devletin değil, milletin hizmetkârıydı.

Gümüşhaneli muhtarın kızının evi Erzincan depreminde yıkılınca, muhtar devletin deprem mağdurlarına vereceği evi almak için Erzinca'a kızının yanına gider.

Kızını alır, valilik binasına çıkarlar, öğlen arası olduğu için ellerinde evraklar beklemeye başlarlar.

Bu arada kot pantolonlu, yakası açık gömlekli biri gelir.

"Amca buyur" der.

Muhtar derdini anlatır.

Kot pantalonlu adam evrakları alır bir odaya gider, bir kaşe basar, diğer odaya gider başka bir evrak alır, doldurur, deftere kaydeder.

En son kapısında "Valilik" yazan odaya girip çekmeceden bir mühür alarak kağıtlara mührü basar ve muhtardan da imzalamasını ister.

Muhtar, biraz da çekinerek,

- Yeğenim çok sağol ama vali bey sana kızmasın.

- Yok amca kızmaz.

- Sağ ol yavrum, adın nedir senin?

- Recep benim adım amca.

- Yoksa sen vali Recep Yazıcıoğlu musun?

- He ya..

 Cennetinde güzel uyu

İnsan kere insan Yazıcıoğlu

Yazar: Süheyla Taşçıoğlu

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör