Nejat Muallimoğlu

Yazar

Doğum
Ölüm
28 Temmuz, 2003

Yazar (D. 1926, İstanbul - Ö. 28 Temmuz 2003, İstanbul). Ülkemizde Güzel ve Tesirli Konuşma adlı ilk hitabet kitabını hazırladı. Türkiye’de işadamları için ilk hitabet kursunu düzenledi. Daha sonra İngiltere’ye giderek uzun yıllar Londra’da kaldı. BBC’de spikerlik yaptı. Bir süre yaşadığı New York’ta sekiz yüz sayfalık çalışması Deyimler Atasözleri Beyitler ve Anlamdaş Kelimeler’i hazırladı. 1972’de yurda dönerek Ortadoğu gazetesinde yazmaya başladı. Türk Ocağı İstanbul Şubesinde hitabet dersleri verdi. Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen seminerler, kurslar, verdiği konferanslar ve davet edildiği televizyon programlarında Türkçenin doğru kullanılması için gösterdiği duyarlılıkla da tanındı. Ölümünde, Küçükhamam’daki Odabaşı Camiinde kılınan cenaze namazının ardından İstanbul’da toprağa verildi.

Muallimoğlu, bir yazar olduğu kadar önemli bir gezgindi. 1960’ta üç yüz dolarla yola çıktı. Parası, daha Lübnan’a varmadan bitti. Altın saatini, iki fotoğraf makinesinden birini, dolma kalemini sattı. Japonya’nın en büyük gazetelerinden birinde altı yazısı çıktı. Bu gezi esnasında İngiltere, Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Kıbrıs, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün, Irak, Şattül Arap, İran, Abadan, Afganistan, Pakistan, Bombay, Taç Mahal, Bangladeş, Burma, Tayland, Malaya, Singapur ve Hong Kong’u gezdi. Londra’da bulunduğu sırada Kıbrıs Türktür dergisini yayımladı. Bir buçuk yıl süren bir seyahat yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü ve Bir Türk Vatana Döndü kitabını yazdı. Bertrant de Jauvenel’den İktidarın Temelleri çevirisiyle Türkiye Yazarlar Birliği 1997 Çeviri Ödülünü aldı. 2000 yılında Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Hizmet Ödülüne layık görüldü.

BAŞLICA ESERLERİ:

DENEME-İNCELEME: Bir Türk Vatana Döndü, Sovyet Emperyalizmi, Balkanlar ve Türkiye, Bütün Yönleri ile Komünizm, Bütün Yönleri ile Hitabet, Güzel ve Tesirli Konuşmak, Politikada Nükte, Medeniyetin Temelleri, Yüz Büyük Roman, Deyimler Atasözleri Beyitler ve Anlamdaş Kelimeler, Dünden Bugüne Ezop, Bir Varmış Bir Yokmuş, Bütün Yönleri ile Hitabet, Düşünen İnsana Hazine, The Wit and Wisdom of Nasraddin Hodja, Turkish Delights A Treasury of Proverbs and Folk Sayings, Bütün Yönleriyle Hitabet-Konuşma Sanatı (2005).

ÇEVİRİ: İktidarın Temelleri (Bertrant de Jauvenel’den, 1997), Kütlelerin İsyanı (Gassctt’ten)

KAYNAK: Yazar Muallimoğlu Öldü (Hürriyet, 29.7.2003), Mehmet Nuri Yardım / Hitabet Sanatı (Türkiye, 10.6.2001), Ahmet Turan Alkan / Nejat Muallimoğlu Kimdi? (Aksiyon, 25.8.2003), Ahmet Özdemir / Bütün Yönleriyle Hitabet (Radikal Kitap, 10.2.2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör