Ahmet Şükrü Oğuz

Milletvekili, Milli Mücadele Kahramanı, Asker, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
24 Mart, 1953
Eğitim
Harb Okulu
Diğer İsimler
Yenibahçeli Şükrü

Asker, Piyade Binbaşı, İstanbul ve Kocaeli yöresi Kuvayı Milliye Komutanı, I. Dönem İstanbul Milletvekili (D. 1881, İstanbul – Ö. 24 Mart 1953, İstanbul). Yenibahçeli Şükrü diye de tanınır. Büyük Çerkes sürgününde İstanbul'a göç eden bir Vubıh ailesindendir.

 İstanbul'da, şimdiki Vefa Stadının bulunduğu Yenibahçe semtinde doğdu. Babası Albay Hacı Mustafa Bey, annesi Mümine hanımdır. Harb Okulunu Harp Okulu'nu bitirdikten sonra Makedonya'da görevlendirildi. Gizli İttihad ve Terakki Cemiyeti'ne girerek kardeşi Yenibahçeli Nail ile birlikte bu cemiyetin fedailerinden biri oldu. 

Balkan ve Birinci Dünya savaşlarına katıldı. Mütareke'de binbaşı rütbesiyle İstanbul'un Anadolu yakasındaki Piyade Endaht Okulu'nun komutanlığını yaptı.

 Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Teşkilat-ı Mahsusası (şimdi MİT) görev aldı. Örnek bir birlik olan ünlü (Hücum Taburu)'nun komutanı olarak çeşitli cephelerde çarpıştı. Mondros Silah Bırakışmasından sonra Taburu ile İstanbul'a gelerek yerli Rum halkının taşkınlıklarının önlenmesinde rol oynadı.

Hücum Taburu'nun terhisinden sonra Maltepe Endaht (atış) Okulu komutanlığına atandı. Bu görev sırasında İstanbul'da Karakol Cemiyeti'nin ve Kocaeli Kuvayı Milliyesi'nin örgütlenmesinde önemli rolü oldu. Kunduh Bekir Sami Bey, Sencer Eşref Bey (Kuşcubaşı), Sabancı Hakkı, Baki Bey'ler ve Pşevu Reşit Bey gibi hemşerileriyle işbirliği yaparak bir çok kişinin, silah ve cephanenin Anadoluya geçirilmesini sağladı. İstanbul ve Kocaeli yöresi Kuvayı Milliye Komutanlığı yaptı.

Ankara’da toplanan T.B.M.M.'nin ilk dönemine İstanbul Milletvekili olarak katıldı (1920-1923). Meclis'in ikinci dönemine katılamadı. Meclis'te Milli Müdafaa Komisyonu üyeliği yaptı. Mustafa Kemale karşı oluşan ikinci grupta yer aldı. 1923’te Milletvekili seçilemedi. 1926'da Atatürk'e suikast davasında idamla yargılandı. Kendisi beraat etti, ancak kardeşi Nail ile en yakın arkadaşı Kara Vasıf idam edildi.

Anadolu İhtilali'nin başarıyla sonuçlanmasından sonraki tasfiyelerden ve özellikle kardeşi Nail Bey'in İzmir suikastı bahanesiyle idama mahkum edilmesinden sonra politikaya karışmadı (1926 ). Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ticaret ve müteahhitlik işleriyle uğraştı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Sovyet karıştı bazı faaliyetlerde adı geçti. 24 Mart 1953'te İstanbul'da öldü. Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası sahibiydi. Bekârdı.

 

KAYNAK: TBMM Albümü 1920-2010 (1. cilt, 2010). Ahmet Şükrü Oğuz (Yenibahçeli Şükrü)(kafkasevi.com, 29.06.2019)

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör