Recep Küpçü

Şair

Ölüm
26 Nisan, 1976
Eğitim
Razgrad Türk Öğretmen Okulu
Diğer İsimler
Recep Küpçüev

Şair (D. 1934, Kuklene köyü / Filibe / Yunanistan - Ö. 26 Nisan 1976, Varna). Recep Küpçüev imzasını da kullandı. İlk ve ortaokulu köyünde bitirdi. Kırcaali Türk Öğretmen Okulunda başladığı lise öğrenimini Razgrad Türk Öğretmen Okulunda tamamladı. Bir süre öğretmenlik yaptı. Bulgaristan’da Türk okullarının birleştirilmesine karşı çıktığı için ya da Türk okulları kapandıktan sonra işsiz kaldı. Döküm işçisi olarak çalıştı. Yeni Işık gazetesinin Burgaz muhabirliğini yaptı. Genç yaşta Varna’da ölü bulundu.

Bölgesindeki baskı ve haksızlıkları dile getiren, hüzün yüklü şiirleri çeşitli dergilerde yer aldı. Bunlardan bazıları Dostlarım ve Yolcu Yoluna Gerek adlarıyla Bulgarcaya çevrilerek yayımlandı.

“İlk şiirleri öğrencilik yıllarında basılan Recep Küpçü, çok kısa bir süre içinde iyi bir şair olarak tanındı. Recep Küpçü, ‘gözünü daldan budaktan sakınmayan’ bir kişiliğe sahipti. İlk önce soyadına ‘ev’ takısının eklenmesine karşı çıktı. Sonra Bulgaristan Türklerinin sorunlarına canla başla eğilmek niyetinde olduğunu gösterdi. Rodop insanının çilekeş güncesini şiirleştirmeyi deneyen ilk o olmuştu.

“Ancak, yürekliliği, şiirini yiğitlik gerektiren konulara taşıması, kısa ömrü boyunca düşman yaratıp, bunlarla savaşmaya özenmesi, şair Recep Küpçü için tehlike oluşturmuyor da değildi. Bir çırpıda yazdığı bir şiirin üzerinde fazla durmadan, kolayca beğeniyor olması; yeni biçim, özgül söylem ve imge arayışı gibi kaygıdan uzak tutarak, daha titiz bir çalışma sürecine engel olduğu için, Recep Küpçü şiirinin sanatsal düzeyine pek katkıda bulunmadığı da söylenebilir.” (Sabahattin Bayramöz)

BAŞLICA ESERLERİ (Şiir):

Ötesi Var (Sofya, 1962), Ötesi Düş Değil (Sofya, 1967), Dostlarım, Yolcu Yolunda Gerek (Bulgarca, Plodif 1968), Değişik Şiirler (1994).

HAKKINDA: Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör