Nefise Habib Adıgüzel

Şair

Eğitim
Yarı Yüksek Teknik Enstitüsü (Kırcaali) Kimya Bölümü

Şair. 1947, Bulgaristan / Kırcaali / Mastanlı (Momçilgrat) /  Letovnik köyü doğumlu. Küçük yaşta ailesiyle birlikte, babasının doğduğum yeri olan Karagözler (Çeronoçene) köyüne göç ettiler. İlkokulu, ortaokulu ve daha sonra da liseyi Kargözler’de okuyarak tamamladı. Ardından Kırcali’deki Yarı Yüksek Teknik Enstitüsü’nün Kimya Bölümü’nü bitirdi. Uzun yıllar aynı kentteki Çevre Koruma Sağlık Enstitüsü’nde çalıştı.1985 yılında Bulgarlaştırma kampanyasına karşı çıktığı için işsiz kaldı.

Nefise Habib, 11 Kasım 1989 tarihindeki Demokratik Devrim’den sonra, Hak ve Özgürlük Hareketi’nin içinde yer aldı. Örgütün Kırcali’de kadınlar arasında yaptığı çalışmalarda önemli roller aldı ve kendisi de eski işine döndü. Bulgarca bilen Nefise Habib halen Kırcali’de oturmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir. “Şifa Çiçeği” (Kırcali 1998) adlı bir şiir kitabı vardır.

 KAYNAK: Dr. Şaban M. Kalkan Arşivi (2014), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör