Nedret Selçuker

Sunucu, Gazeteci, Yazar

Doğum
Ölüm
11 Ekim, 2008
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Sunucu, gazeteci, yazar (D. 1938, Bursa – Ö. 11 Ekim 2008, İstanbul). İstanbul Erkek Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Gazetecilik yaptı. İstanbul Radyosu’nda spiker olarak çalıştı. Millî Eği­tim Bakanlığı’na bağılı öğretmenlere diksiyon dersleri verdi. Okuduğu şiirler ve düzgün Türkçesi ile tanındı. Cumhurbaşkanlığı’nca kendisine “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi. 2008 yılında İstanbul’da öldü. Cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde kılınan ikindi vakti namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Diksiyon - Doğru Güzel Etkili Konuşma adlı bir kitabı yayımlanmış olan Nedret Selçuker için, edebiyatçı ve sanatçılar şu değerlendirmeleri yaptılar:

İzzet Günay:

Ne diyeyim bilmem ki... Onu herkes tanıyor... Sokaktaki adama, mikrofonu sevdiren adam... Kulakları okşayan sesiyle, başlıbaşına bir sinemayı oynar gibi canlı, renkli, hareketli... içinde keder de var neşe de... Yürekten geliyor... Anlatılması güç... En iyisi dinlemeli onu..”

Peyami Safa:

Mikrofonda şiiri sevdirmek zor iştir. Doğrusunu söyliyeyim mi? Çok genç yaşına rağmen bu işi şimdi genç yazar arkadaşım Nedret Selçuker başarıyla sürdürmektedir.” (Nisan 1959)

Müzeyyen Senar:

Sizi çok takdir ediyorum... Şiire ayrı bir anlam veriyorsunuz.”

Ümit Yaşar Oğuzcan:

Türk diline, güzel Türkçesiyle, gerçek değerini kazandıran spiker ve sanatçılardan biri de Selçuker'dir... şiir sunma sanatının gerçek ustalarından biri...”

Bekir Sıtkı Erdoğan:

Benim Marya şiirimi, öğrencilerimin neden, daha da fazla sevdiklerini, MARYA'yı Selçuker'in sesinden dinledikten sonra anladığımı iftiharla belirtmek isterim...”

KAYNAK: Nedret Selçuker'e son veda (AA, 13.10. 2008), Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

SÖYLENECEK LAF MI DÜŞER BİZE?

              

SÖYLENECEK LAF MI DÜŞER BİZE?

                         

NEDRET SELÇUKER

 

Molla Demirel.... Yalnızlık .... Acaba, her zaman insanın tam anlamı ile "Yalnız kalışı" mı demektir? Sanmıyorum.... Örneğin benim, "çok kalabalık yalnızlıklarım" vardır... Yalnızlık bin çeşit yalnızlığı toplar gelir, çöreklenir başıma. Şu deyişin ne kadar güzel:

"Işık gibi pencereden / Süzül odama al ısıt beni / Yetmez mi bu çile bu acı / Al bilminle donat beni..."

Gördün mü... Süzülüp pencereden ışık gibi... Bu gelen kalabalık bir yalnızlıktır....

Molla Demirel  "Güneşim" ve "Ben" şiirlerinde her zaman ki gibi güzel şiirler... Şiirin rengini bulmuşsun kutlarım. Hele "Gül açan bahçede Yunus çile doldurunca, ekili bahçede sarı başak sultan" boy verince, artık söylenecek laf mı düşer bize.

Yunusça "Ben yürürüm yane, yane. Aşk boyadı beni kane" demek yetmez mi?

 

Nedret Selçuker  (Yeni Gün Gazetesi, 12 Mayıs 1981)

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör