Hilmi Haşal

Yazar, Şair

Doğum
05 Kasım, 1954
Eğitim
Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Hilmi Kabil, Kabil Eğridere, Deniz Demir, Salih Hasan

 Şair ve yazar. 5 Kasım 1954, Haşallar köyü (Aşağı Tosçalı) / Kırcali / Bulgaristan doğumlu. Hilmi Kabil, Kabil Eğridere, Deniz Demir ve Salih Hasan imzalarını da kullandı. Aşağı Tosçalı (Bulgaristan) Temel Eğitim Okulu (1969), Kırcali Hr. Smirnenski İnşaat Tekniker Okulu Jeodezi Kartografi Bölümü (1973) mezunu. 1973 yılında ailesiyle birlikte göçmen olarak Türkiye’ye gelerek Bursa’ya yerleşti. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Özel sektörde (1974-76), Mudanya Belediyesinde (1976-78), Bursa Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünde (1978) çalıştı. Bursa’da çıkan Yeni Biçem (72 sayı, 1993-99) dergisinin kurucuları arasında yer aldı ve Akatalpa (Bursa) dergisinin yayımına katıldı. Görevi nedeniyle bir süre Adana’da bulundu.

İlk şiir ve yazıları 1972’de Kırcali Yeni Hayat gazetesinde çıkmıştı. Sonraki yıllarda şiir ve yazıları yerel gazeteler ile birlikte Oluşum, Sesimiz, Hakimiyet Sanat, Dönemeç, Somut, Edebiyat Cephesi, Kül, E, Kavram Karmaşa, Virgül, Esinti, Şafak, Tını, Biçem, Yeni Biçem, Şiir-lik, Şiir Ülkesi, Milliyet Sanat, Varlık, Dize, Akatalpa (Bursa), Defter, Bahçe (Antalya), Edebiyat ve Eleştiri, Yom Sanat (Şanlıurfa), İmgelem Çocukları vb. dergilerde yayımladı. Bazı yazılarını Salih Hasan, Halim Hayal, Ezel Balkan gibi değişik takma adlarla yayımladı.

Yeni Adana Gazetesi Şiir Yarışmasında birincilik ödülü (1991), Son Siren Kuşu adlı dosyasıyla 1993’te Altın Koza Şiir Ödülü birinciliği ve Behçet Aysan’ı Anma Ödülünü aldı. 1994’te Yol Boyu Notları ile ORSEV Vedat Güler Şiir Ödülünde mansiyon kazandı. 2002’de Osmangazi Belediyesinin açtığı Ahmet Hamdi Tanpınar Şiir Yarışmasında Bursa’da Aşk şiiriyle ikinci oldu. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesidir.

“Bir yeryüzü muştucusu gibidir. Dünyada ona küsüp kırılabilen bir insan olacağını düşünemezsiniz. Şiiriyse durduk yerde bir iyilik bombardımanına tutmaz okuyanı, biraz sözcük ve duyarlılık bombardımanına tutar. Dağınık ve gür bir lirizmi denetlemek istemez gibidir. Şiirde ekonomiyi sevmez, sürekli ve dağınık bir imgeler fişeği saçmak ister. Sitemi ölümlülüğe ya da aşksız kalımlılığa gibidir. Bu yüzden ince ince yakınmayı sürdürür.” (Ramis Dara)

“Hilmi Haşal poetikasında ‘kültürel incelikle yaşam sorgulanır’... Karanlık, paragöz, insancıl olmayan yaşam derin kültürellikle yerilirken, ‘saf yaşam’ özenir ‘aliterasyonel’ yaklaşımla.

“Şiir bilincini oluşturan, dilini olgunlaştıran Hilmi Haşal, ‘Dağınık Düş Sepetleri’ ile de iz bırakır. Zorlu okuruna ‘burdayım’ der, ‘beni ara ve bul’. Kolaycılığa kaçanların ‘boş bulunup’ dudak bükmelerini ise umursamaz. Günün şiirinin ‘us, zeka ve yetenekle’ özgürleşebileceğine; şairin ise, ‘alnında ışığı duyumsamanın’ yükümlülüğü ve erdemiyle, ‘zaman tanıklığına da’ soyunacağı gerçeğini savunur.” (Ali Taş)

ESERLERİ:

ŞİİR: Denge / Sizler Adına (1991), Elektronik Yalnızlıklar (1992), Yol Boyu Notları (1993), Kozmik Aşk Suçu (1995), Venüs’le Aşk (1997), Son Siren Kuşu (2000), Dağınık Düş Sepetleri (2001), Yanık Söz (2002), Yaralı Gümüş (2004).

DENEME: Şiir Seddinde Kronos (2004).

KAYNAKÇA: Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Ali Taş / Hilmi Haşal’ın Kitapları (Damar, Şubat 2004), Haydar Ergülen / Şiirin Gazel Mevsimidir (Radikal Kitap, sayı: 185, 1.10.2004), Necmi Selamet / Yaralı Gümüş (Cumhuriyet Kitap, sayı: 176, 16.9.2004), İmam Demir / Yanık Söz’de Ana Kanallar ve Renkler - İbrahim Berksoy / Hilmi Haşal’ın ‘İkiz Dizeler’i - Halim Şafak / Kırılma Noktasına Doğru Hilmi Haşal’ın Şiiri - Ramis Dara / Herkes Mutluyum Desin - İlhan Kemal / Çukurova’dan Bir Virtüöz Geçti - Nuri Demirci / Hilmi Haşal İçin Bir Eşelenme Denemesi (İmgelem, sayı: 7, Şubat 2004), Nadir Gezer / Hilmi Haşal’ın İlk Üç Yapıtı Üzerine Bir Çalışma-Doğa Sevgisine Kendini Adamış Bir Şair: Hilmi Haşal-Nadir Gezer / Söyleşi (Damar, Kasım 2004), Ramis Dara / Akatalpa Taifesi (Akatalpa, sayı: 6, Ocak 2005),  İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör