Ahmet Şerif Şerefli

Yazar, Şair

Ölüm
Eğitim
Nüvvab Okulu
Diğer İsimler
Ahmet Şerif Şerifov

Şair ve yazar (D.1926, Torlak [Tsar Kaloyan] / Razgrat / Bulgaristan - Ö. 2000, Bursa). Ahmet Şerif Şerifov imzasını da kullandı. İlkokulu köyünde, rüştiyeyi (ortaokul) ve Sanat Okulunu Razgrat’ta bitirdi. Sonra Nüvvab Okulunda okudu. Yaşamını sürdürebilmek için terziliğe başladı. Sofya’da Türkçe olarak çıkan Halk Gençliği gazetesinin şiir yarışmasında ödül kazanınca (1953) başkente çağrılarak Türkçe olarak yayımlanan Eylülcü Çocuk gazetesinin kadrosuna alındı. Daha sonra da, değişik gazete ve dergilerde görev aldı. Altmışlı yıllarda Halk Gençliği ve Yeni Işık gazeteleri ile Yeni Hayat dergisinde çalıştı. Bu yayınlarda sadece edebî ve kültürel konularda yazılar yazdı, şiirler yayımladı.

1970’ten 1989’un zorunlu göç dönemine kadar geçen yıllar, Ahmet Şerif ve Bulgaristan Türkleri için işsizlik, göz hapsi yılları, cezaevi faciaları, yarı sürgün ve sürgünlerle geçti. 1975’te cezaevine düştü, aile kitaplığı ile henüz yayımlanmamış eserlerine el konuldu. 1989 büyük göçünde sınır dışı edilerek Türkiye’ye geldi ve Bursa’ya yerleşti. Bursa’da çıkan Balkanlarda Türk Kültürü dergisinin başında bulundu. Türk ve Bulgar Kültürünü Araştırma Vakfının başında bulunan gazeteci-yazar İsmail Tunalı’nın girişimleriyle, doğduğu Torlak’taki eski bir Türk okulu binası okuma evine dönüştürüldü ve buraya  Ahmet Şerif adı verildi.

ESERLERİ:

ŞİİR: Müjde (1960, Sofya), Azın Çoğu (derleme, 1963), Üçüncü Adım (1969), Vakit Çok Geç (?).

ANI-DENEME: Türk Doğduk, Türk Öldük (1990), Yer Yeşil Gök Mavi Kalsın (1994), Önce Düşünceler Kelepçelendi (2001).

HİKÂYE: Şirin (1966).

GEZİ: Adım Adım Memleket (1967).

İNCELEME: Deliorman Folkloru (1991).

KAYNAK: Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör