Hesabali Turan

Eğitimci, Yazar

Doğum
Ölüm
27 Mayıs, 1992
-

 Eğitimci, yazar (D. 1918, Akarsu köyü / Ardanuç / Artvin – Ö. 27 Mayıs 1992). Üç erkek, iki kız çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuydu. Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, ayakları üstünde durmaya çabalayan Türkiye’de, babasının da desteğiyle, akraba evlerinde kalarak sürdürdüğü çetin öğrenim yaşantısını 1939 yılında tamamlayarak öğretmenliğe başladı. 

Şavşat ve çevresinde okuyan ilk kişilerden biri olan Turan, Samsun’da başladığı meslek yaşamını denetmen ve ilköğretim müfettişi olarak Artvin’in değişik ilçelerinde ve daha sonra Ankara’da sürdürdü. Kırk üç yıllık devlet hizmetinden sonra 1982 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Bir kalp ameliyatının ardından yaşamını yitiren Hesabali Turan’ın zamansız ölümü, anılarını tamamlamasına fırsat vermedi. Ölümünden sonra müsvedde halinde bulunan anıları, oğulları tarafından yayıma hazırlandı. Emekli vali ve Danıştay üyesi Fahamettin Altun’un önsözü ve küçük bir fotoğraf albümü ile birlikte 1998’de, Bir Eğitimcinin Öyküsü - Hesabali Turan adıyla yayımlandı.

KAYNAK: Bir Eğitimcinin Öyküsü - Hesabali Turan (Cumhuriyet Kitap, 29.10.1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör