Recep Ekicigil

Sinema Filmi Yapımcısı, Yayıncı, Gazeteci

Doğum
Ölüm
14 Mayıs, 2014

Yayıncı, sinema film yapımcısı, senarist, gazeteci (D. 1926, Balıkesir’de – Ö. 14 Mayıs 2014, İstanbul). İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1950’de gazeteciliğe başladı.

Recep Ekicigil, babası Esat Ekicigil'in yayıncı olması sebebiyle kariyerine Ekicigil Matbaasını kurarak başlamış ve dönemin ünlü dergileri Artist, Radyo Dünyası, İnci ve Sinemaskop dergilerini çıkartmıştı. Bu dergilerde gerçekleştirdiği yarışmalar sonucunda Filiz Akın ve Tanju Gürsu'yu Türkiye sinemasına kazandırdı.

1962 yılında Aşk Merdiveni isimli sinema filmiyle yapımcılığa başlayan Ekicigil, 1963’te Artist Film’i kurdu. Gurbet Kuşları, Hayat Kavgası isimli eserlerin de içinde olduğu 18 film yaptı. On filme de senarist olarak imza atan Recep Ekicigil

Yapımcılığını üstlendiği “Gurbet Kuşları” filmiyle 2. Antalya Film Festivali’nde En Başarılı Yapımcı ödülünü aldı.

Ünlü "Gurbet Kuşları" filminin yapımcısı olan Ekicigil, Fahrettin Cüreklibatur'a Cüneyt Arkın adını veren kişiydi. Cüneyt Arkın ve Filiz Akın başta olmak üzere Yeşilçam'a birçok yıldız kazandırmıştı.

Recep Ekicigil 14 Mayıs 2014 günü İstanbul’da hayatını kaybetti.  Ekicigil'in cenazesi, Erenköy Zihnipaşa Camii'nde öğleyin kılınan namazın ardından toprağa verildi.

KAYNAKÇA: Cüneyt Arkın'ın isim babası öldü (objektifhaber.com, 14 Mayıs 2014), Recep Ekicigil yaşamını yitirdi (antraktsinema.com14.05.2014), TYB Kültür ve Sanat Yıllığı (2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör