Recep Alpyağıl

Din Felsefesi Araştırmacısı, Araştırmacı Yazar, Akademisyen

Doğum
10 Ağustos, 1977
Eğitim
Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Burç

Araştırmacı yazar, din felsefesi araştırmacısı, akademisyen. 10 Ağustos 1977’de, Samsun’un Terme ilçesine bağlı Cenikyolu köyünde doğdu. Babası, doğduğu yerde fahri imamlık yapan bir zattı. Aslen Samsun / Çarşambalıdır. İlkokulu Çarşamba / Paşayazı Köyü İlkokulunda, ortaokul ile liseyi 1988–1994 yılları arasında Terme İmam-Hatip Lisesinde okudu. 1999 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 

Recep Alpağıl, 1999 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atandı. 2001 yılında aynı enstitüde “Çağdaş Dinî Epistemolojide Fideizm” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Din Felsefesinde Dekonstrüksiyon” başlıklı tezle doktora çalışmasının bitirdi. Hâlen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 

Recep Alpyağıl; “Doğu Batı”, “İslâmiyat”, “Ekev”, “Marife”, “Dergâh”, “Meridyen”, “Kutadgu Bilig”, “Tezkire”, “Cogito”, “Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi”, “İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi” gibi dergilerde alanıyla ilgili olarak yazdığı makale ve denemelerini yayımladı. Uluslararası sempozyumlarda “İbn Sina”, “İbn Rüşd” ve “Düzceli Zahid Kevseri” konulu bildiriler sundu.  Ayrıca, İslam felsefesiyle ilgili görüşlerini aktardığı TV programlarına katıldı... Alpyağıl evli, iki çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

Wittgenstein ve Kierkegaard’dan Hareketle Din Felsefesi Yapmak (2002), Kimin Tarihi / Hangi Hermenötik? / Kur’an’ı Anlama Yolunda Felsefî Denemeler 1 (2003),  Derrida’dan Caputo’ya-Dekonstrüksiyon ve Din (2007), Fark ve Yorum: Kur’an’ı Anlama Yolunda Felsefî Denemeler 2 (2010),  Türkiye’de Bir Felsefe Geleneği Kurmaya Çalışmak 1-2 (2010-2011), Türkiye’de Otantik Felsefe Yapabilmenin İmkânı ve Din Felsefesi (2010),  Geleneksel ve Çağdaş Metinlerle Din Felsefesine Dair Okumalar 1 ( 2011), Evrim ve Tasarım Geleneksel ve Çağdaş Metinler Seçkisi, Din Felsefesi Açısından Mâtürîdî Gelen-ek-i.

KAYNAKÇA: Ahmet Sezgin / Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi (2012), Recep Alpyağıl kitapları (internet kitap siteleri, 18.01.2018), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör