Sabri Ülker

Sanayici, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
12 Haziran, 2012
Eğitim
İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)

İşadamı, sanayici, Ülker Grubunun kurucusu (D. 1920, Kırım – Ö. 12 Haziran 2012, İstanbul). İstanbul Fatih Medreseleri’nde öğretmen ve imam-hatip olarak eğitim görmüş bir baba ve ile öğretmen bir annenin oğludur. 1929 Ağustos’unda ailesiyle birlikte Kırım’dan Türkiye’ye göç etti. Kadırga İlkokulu’nu bitirdikten sonra sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi, Bilecik Lisesi ve Kütahya Lisesi’nde okudu. Mühendis olmayı istedi ancak koşullar buna elvermedi. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası’nda çalıştı.

Bu çalışmalar hayatının en belirleyici olayı oldu. Okul bitince, işçilikten tanıdığı bir usta ile bisküvi yapmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında yasaklanan bisküvi, çörek, börek gibi unlu maddelerin üretimi o yıllarda serbest bırakılıyordu. Eski bir fabrikayı satın alarak tümüyle borç para ile işe başladı. Gece gündüz çalışarak gerçek bir hurdayı çalışır hale getirdi. Daha sonra bisküvilerini yurdun dört bir yanına dağıtma projesini gerçekleştirdi. Sabri Ülker böylece bisküvi lezzetini Türk insanı ile tanıştırmış oldu.

2001 yılında Ülker Grubu’nun sahibi Sabri Ülker, ABD’li bir firma ile Kombassan Grubu’ndan Faisal Finans'ı satın alarak “Family (aile) Finans” olarak değiştirdi.

Sabri Ülker, kalite ve araştırmayı en mütevazı koşullarda bile hep ön planda tuttu. Bu ilke onun dünyaya açılmasını sağladı. Ülker, günümüzde 78 ülkeye 150 milyon dolar ihracatı ve 1 milyar doları aşan cirosuyla Türkiye’nin bisküvi ve çikolata pazarında bir numara olmayı sürdürüyor.

KAYNAK: Faisal, Family Finans oldu (Milliyet, 12 Mayıs 2001), Bisküvici Dede'yi kaybettik (Yeni Şafak, 13 Haziran 2012), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2013).

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör