Necmi Zekâ

Şair

Doğum
01 Ağustos, 1963
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Necmi Ersin Zekâ, Aytaç Antmen

Şair. 1 Ağustos 1963, Mersin doğumlu. Tam adı Necmi Ersin Zekâ’dır. Aytaç Antmen imzasını da kullandı. İstanbul Alman Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü mezunu. Yüksek lisansını İngiltere’de Liecester Üniversitesinde “Akıl ve Adalet” başlıklı teziyle tamamladı. Aynı ülkede Northwestern Üniversitesinde başladığı doktora çalışmasını tamamlamadı. İstanbul’a döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevliliği, yayın kuruluşlarında çevirmenlik, reklamcılık, danışmanlık yaptı. Çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak modern sanat düşüncesi ve postmodern sanat düşüncesi dersleri vererek sürdürdü.

Şiirleri ve yazıları 1978’den itibaren Varlık, Adam Öykü, Kitap-lık, Hayalet Gemi, Kaşgar, E, Sanat Olayı, Semaver, Defter, Argos vd. dergilerde yayımlandı. Resim çalışmaları da yaparak açtığı iki kişisel resim sergisinden ilkini 2002 yılında Sabancı Üniversitesi Kasa Galerisinde açmıştı. Çeviri, derleme ve şiir kitapları yayımladı. Yavru Aslandan Konu Komşu’ya adlı eseriyle 2003 Antalya Altın Portakal Şiir Ödülünü aldı.

“Necmi Zekâ’nın şiirlerinde konuşan başlıca kişi, son derece mutsuz ama cin gibi kara mizah yapan, üst orta sınıfa mensup bir okumuş. Modern toplumun atmosferini, bu toplumda köşelere sıkıştırılmış bireyin durumunu ve duygusunu ortaya koyan şiirler bunlar. Anlatım, bu bireyin durumu ve duygusu ölçüsünde yadırgatıcı ve tedirginlik verici. Özne parçalanmıştır, belki zaten parçalıydı, bu durumda söz de parçalanıyor.

“Bu dediklerim modern şiirin genel özellikleri aynı zamanda. ‘Yavru Aslan’dan Konu Komşuya’ kitabının bu ortak zeminden öte ayırt edilen özellikleri ise daha kitabın adıyla birlikte karşımıza çıkmaya başlıyor: ‘Yavru aslan’, ‘konu komşu’. Bunlar gündelik yaşama ait, sıcak duygular ileten sözler. Necmi Zekâ ortaya koyduğu duyguyu bu sıcaklıktan da yararlanan bir dizi soyutlama mekanizması yoluyla güçlendiriyor.” (Necmiye Alpay)

ESERLERİ:

ŞİİR: 20 Ş. (1994), Roma’ya Varış (1995), Yavru Aslan’dan Konu Komşu’ya (1981-2001 yılları arasında yazdığı şiirler, 2002), Ben Ona O Bana Ne Oldu Sana Dedik (2005).

ARAŞTIRMA-DERLEME: B. Al-manya’da Alternatif Hareket (1985), Postmodernizm (1990).

ÇEVİRİ: Akkor Bilmeceler (N. Sachs’tan, 1985).

KAYNAK: Haydar Ergülen / Keyfi Koyulaştırmak (Cumhuriyet Kitap, 22.12.1994), TBE Ansiklopedisi (2001), Oylum Yılmaz / Yavru Aslan’dan Konu Komşu’ya (Radikal Kitap, 10.11.2002), 7. Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülünün Necmi Zekâ’ya Verilmesi Tartışma Yarattı - Necmi Zekâ Kimdir (Edebiyat ve Eleştiri dergisi, Mart-Nisan 2003), Necmiye Alpay / Yeni Bir Modern Necmi Zekâ Şiiri (Le Poète Travaille, Mayıs-Haziran-Temmuz 2004), Tuncer Uçarol / Necmi Zekâ’nın 3 Parçalı Şiiri (Kül Eleştiri, Aralık 2004) – Necmi Zekâ Şiiri (Yavru Aslan’dan Konu Komşu’ya içinde, haz. Ahmet Tüzün – İmam Demir, 2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör