Sabiha Tekand

Türk Sanat Müziği Bestecisi, Müzisyen

Doğum
Eğitim
Üsküdar Kız Sanayi Okulu

Türk Sanat Müziği bestecisi. 1911 yılında İstanbul’un Beylerbeyi sentinde doğdu. Dr. Miralay Bekir Sıtkı Bey’in kızıdır. Üsküdar Kız Sanayi Okulu’nu bitirdi ve uzun yıllar Yargıtay’da memur olarak çalıştı. Müzik hayatına altı yaşında başlayan sanatçı; Santuri Ziya Bey’den santur, Sedat Öztoprak’tan ud ve Ziya Bey’den de usul dersleri aldı. Elliden fazla bestesi olan sanatçının ilk bestesi Nihavend Düyek makamındadır. Güftesi Cevdet Baybora’ya olan bir bestesinin sözleri şöyledir:

  ”Ağlarım güldüğümüz günleri andıkça bugün Ateş-i aşkın ile gizlice yandıkça bugün İstemem hiç kimseyi hatırana hürmet için Ateş-i aşkın ile gizlice yandıkça bugün

 

HAKKINDA: İslâm Ansiklopedisi (1941-1967), Türkiye Ansiklopedisi (c. 3, s. 1111, 1974), Rahmi Kalaycıoğlu / Türk Musikisi Bestekârlar Külliyatı (4 cilt, 1979), Avni Anıl / Anılar ve Belgelerle Musikimiz (1981), Mehmet Nazmi Özalp / Türk Musikisi Tarihi (1986), Yılmaz Öztuna / Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi (1990), Ahmet Şahin Ak / Türk Musikisi Tarihi (2002), Vural Sözer / Müzik Ansiklopedik Sözlük (2005).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör