Ahmet Sevgi (Konyalı)

Şair

Doğum
16 Nisan, 1946
Eğitim
Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu
Burç

Şair. 16 Nisan 1946, Konya doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Konya’da tamamladı. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu bitirdikten (1967) sonra Niğde, Isparta ve Ankara’daki çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1976 yılından itibaren MEB merkez teşkilatında Etüd Programlama Dairesi Başkan Yardımcısı (1976-81), Erkek Tekniköğretim Genel Müdür Yardımcısı (1981-86), Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, ek görev olarak MEB Bakanı başdanışmanı (1986-92), müsteşar yardımcısı (1992-95), Taşkent Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri (1995-98) olarak çalışıp 2000 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra bir süre de MEB Vakfı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü (2000-2002) olarak hizmet verdi.

Makale ve şiirleri Türkiye’de Çağrı, Size, Çağdaş Eğitim, Kemalist Ülkü, Tercüman gibi gazete ve dergilerde; Özbekistan’da Aile ve Cemiyet, İstiklal Goncaları, Közgü, Özbekistan Avazı gibi gazete ve dergilerde yer aldı. Fethi Karamahmutoğlu tarafından üç şiiri bestelendi. Yurtiçi ve yurtdışında birçok seminer ve toplantıya katılarak bildiriler sundu.

“Şiirlerinde lokomotiflik görevini içten anlatımı üstlenmiş... Gerektiği kadar kullandığı fonetik ve semantik ağırlıklı estetik kurallardan öte, içtenliğine gölge düşürmemek, sanat endişesiyle özü yitirmemek tek amacı.” (Fethi Karamahmutoğlu)

“Konya’mızın Muvaffak Sami Onat, Kemal Or, Feyzi Halıcı, Ali Rıdvan Bülbül gibi değerli şairleri arasına Ahmet Sevgi’yi de yazıyorum.” (Bekir Sıtkı Erdoğan)

“Geçmiş zaman, hatıralar, şiirin denizine sizi batırıp batırıp çıkarıyor. Hayatın mutluluğu ve hüznü onun için bir çıkış noktası sanki... Keşke şairimiz kendini saklamasaydı. O’nu daha önce tanımış olsaydık.” (Hüseyin Yurdabak)

Atın şu ölüm makinelerini

Dünyayı kuralım yeni baştan

Mutlu yaşamalı çocuklarımız

Bıktı insanlık savaştan.

“Böyle diyor Ahmet Sevgi. Bu görüşe, bu deyişe, bu dileğe kim katılmaz? İnsan olan, gören gözü, duyan kulağı, seven yüreği olan Ahmet Sevgi’nin duyduğu acıyı ben daha önce canımın çekirdeğinde duymuş, ‘İnsanlığın yakanızda elleri, ölüm araçlarını icat edenler’ demiştim.” (Battaloğlu Ahtuşen)

ESERLERİ:

ŞİİR: Fidan (1993), Akasya (bestelenmiş şiirleri, 2003).

GEZİ: Merhaba Özbekistan (2001).

Ayrıca yirmi civarında mesleki e-seri vardır.

KAYNAK: Ahmet Tufan Şentürk / Ahmet Sevgi’nin Fidan’ı Üstüne (Vakit gazetesi, 17-18.3.1994), İsa Kayacan / Ahmet Sevgi’nin İki Kitabı (Burdur Yenigün gazetesi, 8 Nisan 2003), Battaloğlu Ahtuşen /Ahmet Sevgi’nin Akasya’sı (Anayurt gazetesi, 22.4.2003), Özkan Gönlüm / Gönül Dünyasında Şiirle Yaşayanlar (Edremit Körfez Star gazetesi, 16.8.2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

ÖZBEKİSTAN’DA

Merhaba huzur,

Merhaba güzel Taşkent.

İnince bu toprakları hemen tanıdım.

Bir komşu bahçesine girer gibi rahatça,

Orta Asya bozkırına uzandım.

 

Merhaba yeşillik,

Merhaba çocukluk yıllarımın Konya’sı.

Sanki bu gökyüzünü hemen tanıdım.

Uçup giden turnalara söyleyin,

Taşkent’in güzelliğine inandım.

 

Merhaba güzel Türkçem,

Merhaba benim ses bayrağım.

Ben bu Özbekçe’yi hemen tanıdım.

Bağdaş kurdu gönlüme Ali Şir Nevai.

Yıllardır O’nun divanıyla yandım.

 

Merhaba ihtişam,

Merhaba ahşabın dile geldiği diyar.

Pamuklu çapan giyenleri hemen tanıdım.

Her Özbekçe kelime bir dost selamı,

Hüzünlü şarkılarıyla Anadolu’yu andım.

 

Merhaba tılsımlı güzellik,

Merhaba çini saltanatı.

Bu mimari eserleri hemen tanıdım.

Semerkant’ta, Buhara’da, Hiva’da,

Selçuklu eserlerin gölgesindeyim sandım.

 

Merhaba Emir Timur,

Merhaba Muhteşem Cihangir.

Ölümü güzelleştiren türbeni hemen tanıdım.

Yüzlerce yıllık uykudan sonra,

Türkistan topraklarında uyandım.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör