Nusret Merdan

Yazar, Şair

Şair ve yazar, çevirmen. 1948, Kerkük doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Kerkük’te bitirdi. Yüksel öğrenimini ise 1973 yılında İzmir’de tamamladı. Öğrenimini tamamladıktan sonra yurduna dönerek, Irak Salahaddin Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya (1991) başladı.

Nusret Merdan, Irak Türkmen edebiyatına yeni biçim ve düşünceler getirmeyi amaçlayan bir grubun öncüsü olarak tanınmıştır. İsmet Özcan ve Celal Polat ile birlikte oluşturdukları gruba “Şafakçılar” adını verdiler. Şiirin yanında düzyazı alanında başarı göstererek, mizah, öykü ve tiyatro çalışmaları yaptı. Ailesi ile birlikte İsviçre’de mülteci olarak yaşamaktadır. Sürgün hayatı yaşamasına karşın Türk ve Arap dünyasında, Irak Türkmenleri ile ilgili çalışmalar yapmayı sürdürdü.

ESERLERİ:

ŞİİR: Kuşlarla Dostluk (Bağdat,1983),  Şafak (Kerkük, ortak, 1989), Hüzünler Gurbette Büyür (Erbil, 2005).

ÖYKÜ: Günaydın Gece (Bağdat, 1986), Kerkük’te Bir Cadde (Arapça, Mısır, 2008).

ÇEVİRİ: Canlı Maymun Lokantası (oyun, Güngör Dilmen'den, Kuveyt, 1990),  Teneke ve Yılanı Öldürseler (Yaşar Kemal’den, Bağdat), Boğazkesen (Nedim Gürsel'den (2009, Almanya), Mehemmed al-Fatih(N. Goril’den), Sait Faik - Sabahattin Ali - Orhan Kemal - Nazlı Eray Öyküleri.

KAYNAK: Şemsettin Küzeci / Kerkük Şairleri (2006).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör