Mukim Sağır

Dil Araştırmacısı

Doğum
Eğitim
Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Dilci. 1943, Erzincan doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Erzincan’da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1966) bitirdi. Bir yıl Elâzığ Lisesinde, üç yıl da Erzincan Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalıştı.

Mukim Sağır, 1970 yılında Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsüne atandı ve burada yedi yıl dil bilgisi dersi okuttu. Ayrıca Türkçe Bölümü Başkanı olarak görev yaptı. 1977 yılında edebiyat öğretmeni ve yönetici olarak Erzincan Meslek Yüksek Okuluna atandı. 1981 yılında kapalı bulunan Erzincan Eğitim Enstitüsünü açmak ve teşkilatlandırmak üzere okul müdürü olarak görev aldı. Daha sonra yöneticilik görevinden ayrılarak, yarım kalmış olan doktora çalışmasını tamamlamak üzere akademik çalışmalara yöneldi. 1987 yılında doktora çalışmasını tamamladı. 1990 yılında yardımcı doçent unvanı ile Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne öğretim üyesi olarak atandı, 1997 yılında doçent oldu. Ana Bilim Dalı ve Türkçe Bölümü Başkanlığı görevleri yürüttü. 2002 yılında profesör oldu ve 2006 yılına kadar Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı olarak çalıştı. Erzincan Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Birçok ulusal ve uluslararası kongreye katılarak bildiriler sundu. Makaleleri  Türk Dili, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı, Millî Folklor, Millî Kültür gibi dergilerde yayınlandı. Türk Dil Kurumu, Belleten Yazı Kurulu ve Söz Derleme Komisyonu üyesidir.

ESERLERİ (Araştırma-İnceleme):

Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi (2002.), Erzincan ve Yöresi Ağızları  (1995), Tercan Yıllığı / “Tercan ve Yöresinin Dili” (ortak, 1998), Türk Dili Yazılı Anlatım ve Kompozisyon Bilgileri (2002), Üzümlü (Cimin) Kitabı - Üzümlü ve Yöresinin Dili (ortak), Ağız Araştırmaları Bilgi Şöleni - Ağız Çalışmalarında Çevriyazı (1997 ). 

HAKKINDA: Rıfkı Kaymaz - H.İbrahim Özdemir / Erzincanlılar Ansiklopedisi (2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör