Muhtar Şahanov

Bürokrat, Yazar

Bürokrat, yazar. 1942, Çimkent / Kazakistan doğumlu. On altı yaşında Juldan Kolhozunda traktörcü olarak çalıştığı sıralarda ilk şiiri yayımlandı. Kazakistan’da demokrasinin oluşmasında büyük katkıda bulundu. 1986 yılında Almatı’da totaliter rejime karşı çıkan Kazak gençlerinin savunmasına katılarak eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinde ulusal bilincin uyanmasını sağlayan bu ilk önemli demokratik harekette aktif olarak yer aldı. Aral Gölü ile ilgili faaliyetlerinden dolayı 1992 yılında kendisine Rio’da Birleşmiş Milletler Çevre Programı Ödülü verilip adı Onur Kitabı’nda yer aldı. 1993’ten sonra Kazakistan’ın Bişkek Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Kazakistan Cumhuriyeti tarafından Halk Yazarı, Kırgızistan Cumhuriyeti tarafından da Halk Şâiri unvanı verildi. Eserleri dünyanın otuz diline çevrildi. Yurtdışındaki birçok akademi ve üniversitenin üyesi ve fahrî profesörüdür. Hümanizm, eserlerinden dolayı 1997 yılında UNESCO Brooruker Kulübü tarafından “Orta Asya’da Yılın Merhametli Adamı” seçildi. Son on yılda en çok okunan şair olarak 2000 yılında kendisine TARLAN (Kazakistan Bilim ve Sanat Koruyucuları) Ödülü verildi.

ESERLERİ:

OYUN: Sokratı Anma Gecesi, Uygarlığın Yanılgısı (2002).

ROMAN: Cengiz Han’ın Sırrı (çev. Tural Rızayev, 2001).

KAYNAK: Murat Şahanov / Cengiz Han’ın Sırrı (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör