Muhsin Yazıcıoğlu

Siyasetçi

Doğum
Ölüm
25 Mart, 2009
Eğitim
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Siyaset adamı, şair ve yazar (D. 1954, Elmalı köyü / Şarkışla / Sivas – Ö. 25 Mart 2009, Keşdağı / Kahramanmaraş). İlköğrenimini köyünde, ortaöğrenimini Şarkışla’da tamamladı. Lise öğrenciliği yıllarında Genç Ülkücüler Teşkilatı’nda aktif olarak görev aldı. 1971 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. Milliyetçi ve ülkücü gençlik eylemleri içinde bulundu, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesinde Ülkü Ocakları Derneği’nin genel başkanlığını yaptı.  

Yazıcıoğlu, 1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’de genel başkan danışmanlığı görevinde bulunmuştu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda yargılandı. 30 Ocak 1981’de tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi’ne konuldu; yargılandı, suçsuz bulunarak aklandı. Ancak beş buçuk yılı hücrede olmak üzere toplam altı buçuk yıl cezaevinde kaldı. 8 Nisan 1987 tarihinde hapisten çıktıktan sonra mağdur olmuş ülkücüler ve ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı’nın başkanlığını üstlendi. 1987 yılında,  Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP)’ne girdi ve genel sekreter yardımcılığı görevinde bulundu. 20 Ekim 1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi’nin (IDP) oluşturduklar ittifak çerçevesinde milletvekili adayı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas’tan milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı”nı gerekçe göstererek, beş milletvekili arkadaşı ile birlikte MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993 tarihinde, MÇP’den ayrılan öteki arkadaşları ile birlikte Büyük Birlik Partisi (BBP)’ni kurdu ve bu partinin Genel Başkanlığına seçildi. 24 Aralık 1995’te yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakı çerçevesinde XX. Dönemde de Sivas Milletvekili seçilerek yeniden Parlamento’ya girdi. 28 Şubat 1996 tarihinde ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü. 8 Ekim 2000 tarihinde ve sonraki yıllarda yapılan üç olağan, bir olağanüstü (2007) genel kurulda yeniden BBP Genel Başkan seçildi. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde Sivas’tan bağımsız milletvekili seçilerek yeniden TBMM’ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığına tekrar seçildi.

Muhsin Yazıcıoğlu, 25 Mart 2009 tarihinde, Kahramanmaraş mitinginden Yozgat-Yerköy mitingine gitmekte olduğu helikopterin, bilinmeyen bir nedenden dolayı, düşmesiyle yaşamını yitirdi. Helikopter düştükten sonra İHA muhabiri İsmail Güneş, 112 Acil Servisi aramış, bu konuşmada bacağının kırık olduğunu, helikopterde bulunanlardan sadece BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ’ın inlediğini, ne BBP Sivas İl Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın ne de pilot Kaya İstektepe’den ses gelmediğini, Muhsin Yazıcıoğlu’nu ise göremediğini söylemiştir.  Bu konuşmalar İsmail Güneş’in son konuşması olmuştu. Kazadan kırk sekiz saat sonra helikopterin enkazı ve Muhsin Yazıcıoğlu dahil, altı kişinin ölüleri çevre köylüler tarafından Sisne ve Kızılöz köyleri arasındaki Keş Dağı Kuru Dere Kanlıçukur mevkiinde bulundu. Helikopterin enkazı ise arama çalışmalarının yapıldığı bölgenin 115 km uzağındaydı. Kamuoyunda şüphe ile karşılanan bir kaza sonucu ölümünün üzerindeki esrar perdesi yıllar geçtikten sonra bile kalkmadı. Hapisteyken yazdığı “Üşüyorum” adlı şiiri, vefatının karlar üzerinde olması nedeniyle ölümünden sonra da onu yâdedenlerin dillerinden düşürmediği bir şiir oldu.

28 Mart 2009 tarihinde BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu’nun yaptığı açıklamaya göre, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve birlikte olduğu herkes ölmüştü. Yazıcıoğlu daha önce on yedi kez trafik kazası geçirmiş, ancak bunların hepsini küçük hasarlarla atlatmıştı. Yazıcıoğlu’nun cenazesi ölümünden altı gün sonra 31 Mart 2009 tarihinde Ankara Kocatepe Camisi’nden kaldırıldı. Cenaze törenine yaklaşık 700.000 kişi katılmıştı. Taceddin Dergâhı’na gömülmeyi vasiyetini dikkate alan Bakanlar Kurulu kararı ile Mehmet Akif Ersoy müzesi olarak kullanılan dergâhın bahçesinde toprağa verildi. Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünün ardından memleketi Sivas’ta birçok park ve caddeye adı verildi. Amasya’daki bir caddenin adı “Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi” olarak değiştirildi. Hayatı siyasi mücadeleler ile geçen Yazıcıoğlu evli ve iki çocuk babasıydı. Şiirlerinin yanında, milliyetçilik ve Türkiye’nin sorunları üzerine yayımlanmış kitapları da vardır.

ESERLERİ:

ŞİİR: Gül’ün Şavkı (Bütün şiirleri, Yay. Haz. İbrahim Birol, 2000).

DÜŞÜNCE-İNCELEME: Yeni Bir Dünya İçin Yeni Bir Türkiye (1988), İhtilâfın Rahmetinde Millî Mutabakata Doğru (1992), 12 Eylül Günleri (Yay. Haz. Melih Perçin, 2001), Milliyetçilik: Milletin Vicdanı (2002).

HAKKINDA: Alim Yıldız / Sivaslı Şairler Antolojisi (2003), İhsan Işık / TEKAA (11. cilt, 2009). 

ÜŞÜYORUM

Bir coşku var içimde bugün kıpır kıpır
Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum
Gözlerim parke parke taş duvarlarda

Açılıyor hayal pencerelerim
Hafif bir rüzgar gibi, süzülüyorum
Kekik kokulu koyaklardan aşarak
Güvercinler ülkesinde dolaşıyor
Bir çeşme başı arıyorum

Yarpuzlar arasında kendimi bırakıp
Mis gibi nane kokuları arasında
Ruhumu dinlemek istiyorum
Zikre dalmış her şey

Güne gülümserken papatyalar
Dualar gibi yükselir ümitlerim
Güneşle kol kola kırlarda koşarak
Siz peygamber çiçekleri toplarken
Ben çeşme başında uzanmak istiyorum

Huzur dolu içimde
Ben sonsuzluğu düşünüyorum
Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum
Durun kapanmayın pencerelerim
Güneşimi kapatmayın
Beton çok soğuk, üşüyorum..

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör