İzzet Altınmeşe

Halk Müziği Sanatçısı

Doğum
Diğer İsimler
İzzet Altunmeşe

Halk müziği sanatçısı. 1945 yılında Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine bağlı Arpadere (Cevdere) köyünde doğdu. Birkaç aylık iken ailesi Adana’ya göç etti. Küçük yaşlarda türkü söylemeye başladı. Bir süre berberlik yaptıktan sonra yaklaşık 18 yaşındayken Adana Halk Eğitim Merkezi çalışmalarına katılarak ilk müzik eğitimini aldı. Yine ilk kez Adana’da sahneye çıktı. İlk plağını 1965 yılında doldurdu.

Altınmeşe, askerlik dönüşü iki yıl daha Adana’da kaldıktan sonra Ankara’ya yerleşerek (1970) müzik çalışmalarını orada sürdürdü. 1975 yılında kendi yöresinden derlediği “Maden Dağı” adlı türküyle adını duyurdu. Ama onu ülke düzeyinde tanıtan, “Dert bir değil, elvan elvan” adlı bestesi oldu. Sonraki yıllarda Ankara Radyosu’nda görev aldı ve programlara katıldı. Uzun yıllar İhsan Öztürk’le birlikte çalıştıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Kendi adına bir televizyon programı hazırladı.

Türk halk müziğine kendine özgü bir yaklaşım ve yorum getiren Altınmeşe, özellikle kendi yöresinden derlediği türkülerle tanındı, Doğu ve Güneydoğu’yu olduğu kadar Kerkük ve Azeri ağzı ya da deyişleri de yorumlamasıyla bilinen Altınmeşe, derlemeler yaparak 100 kadar türküyü halk müziği arşivine kazandırdı. Bugüne dek yaklaşık 25 albüm hazırlayan Altınmeşe’nin bunların dışında 200’e yakın bestesi ve derlemesi; rol aldığı yedi sinema filmi  vardır.

KAYNAK: Yurt Ansiklopedisi 4 (1982), Ş. Beysanoğlu / DFSA (c. 3, 2. bas., 1997), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör