İsmet Kotak

Bakan, Milletvekili, Devlet Adamı, Bürokrat, Siyasetçi

Ölüm
11 Eylül, 2011
-
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan, bürokrat (D. 1939, Gazimagosa / Kıbrıs - Ö. 11 Eylül 2011). Namık Kemal Lisesi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Öğrencilik yıllarından başlayarak gazetecilik yaptı; muhabir ve yazar olarak Hür Söz, Akın, Halkın Sesi, Bozkurt ve Zafer gazetelerinde çalıştı. Türkiye basınında, muhtelif yayın organlarında haber ve makaleleri yayımlandı. Haftalık haber ve yorum dergisi Olay’ın Genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

Kıbrıs’ta çeşitli kültür ve gençlik örgütleri kurarak başkanlıklarını üstlendi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kıbrıslılar Birliği’nin (Kıbrıs Türk Mülkiyeliler Birliği) de kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yürüttü. Magosa Türk Kooperatif Bankası Müdürlüğü, Çalışma, Kooperatif, Rehabilitasyon ve İskân İşleri Üyeliği (Bakanlığı) görevlerinde bulundu. Magosa bölgesinden Temsilciler Meclisi Türk Üyeliğine seçildi. Magosa Milletvekili oldu. Demokratik Halk partisi Genel Başkanlığı yaptı. Sanayi ve Kooperatifler Bakanı olarak hükümette görev aldı. 1983’te oluşan Kurucu Meclis’te de üyelik yaptı. Ölümünden sonra, 2012 yılında  “Şu Bizim Kıbrıs 1: Unutulan Tarihi Gerçekler” adlı kitabı yayımlandı.

KAYNAK: Gazeteler, İsmet Kotak’ın kitabı yayımlandı (Gündem Kıbrıs, 23.12.2012), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör