Haydar Ünal

Şair

Doğum
Eğitim
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi

Şair. 1965, Sulakyurt / Kırıkkale doğumlu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Özgen Seçkin’le birlikte Damar dergisini kurdu, yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Edebiyatçılar Derneğinin kurucularından olan Ünal, aynı derneğin ve KIBATEK’in saymanlığını yürüttü ve Edebiyatçılar Derneğinin genel sekreter yardımcılığı yaptı.

Şiirleri Gerçek Sanat, Agora, Evrensel, Damar, Edebiyat ve Eleştiri vd. dergilerde yer aldı. 1989’da Petrol-İş Sendikası Şiir Ödülünü, Gelseydin O Gün’le 2001’de Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şiir Ödülünü ve 2001’de Sunullah Arısoy Şiir Ödülünü aldı. Şiirlerinde aşk, ölüm, hüzün, yolculuk gibi temaları toplumsal gerçekçi anlayışla işleyerek bireysel acıları toplumsal sorunlarla bağlantılandırdı.

Haydar Ünal’ın şiirlerinin alt dokusunda gezinen insana bakıyorum: Halkçıl ağzında ana sütümüz Türkçenin tadı var. Dünümüzün diliyle günümüzün dili emişik. Tarafsız, sıcak, içten, anlaşılır: arı duru. Ama kuru değil. Sokakta konuştuğumuz dili. şiirin üst diline çekiyor. Bizden biri de sıradanından değil; şiir üzerinden yarınları kurmaya koşulmuş yaratım ustalığında.

Şiirin dününden haberli. Ama öncesinin yedeğinden çıkmış; Damarı damara ekleyerek gidiyor: Evriltme yolunda. Birilerine benzemeden kendi damgasını vurmaya çalışıyor. Ben yaptım ettim, oldum tutumundan uzak. Yapıp ettiklerini, yürüdüğü yolun kilometre taşları sayıp ilerisine uzandığını görüyorsunuz. Olanla yetinmemek, onu hep ilerisine taşıyacak, Haydar Ünal, kendisini yenileyerek üst basamaklarına tırmanacak izlenimini alıyorsunuz.” (Osman Bolulu)

Haydar Ünal sesinin inadına giden bir şairdir. Şiirleri, bir haykırışın olanaklarında dolaşır. Evimize giden kavşaklardan haykırır, Kerbela’da ölümlerin gözünden, yaşamın olasılıklarından da... Hep sesini duyurma, biz bu çağın insanlarına bir S.O.S verme uğraşındadır.” (Ahmet Antmen)

ESERLERİ:

Sığmadım (1991), Yüzümdeki Nehir (1994), Gelseydin O Gün (2002).

KAYNAKÇA: Mustafa Öneş / Milliyet Sanat (Aralık 1991), Halim Şafak / Yazıt dergisi (Aralık 1991), Dosya: Özgen Seçkin / Hangi Dizelerini Yazmış Olmayı İsterdim-Metin Turan / Haydar Ünal’ın Şiiri İçin Bir Deneme-Abdulkadir Paksoy / Kırılmış Bir Ayna mıdır Yeryüzü - İ.C. Erseven / Kabına Sığmayan Şair.. - Ş. Korkmaz / Yüzyıllara Değen Alnımı.. - A. Berberoğlu / Haydar Ünal’ın Şiirine Uzak Bir Dokunuş (Damar, Ekim 1995), Mehmet Çetin / Tanzimattan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi (c. 4, 2002), Tacim Çiçek / Damar (Temmuz 2002), Fatma Ay / Haydar Ünal’ın Şiir Yaşam ve Aşk Üzerine (söyleşi) - Z. Kurada / Adresi Sancı-Arzu K. Ayçiçek / “Hüzün de İllegal”-O. Bolulu / Haydar Ünal’ın Şair Kişiliği - Ö. Öztürk / Haydar Ünal’ın Yol Haritası - A. Antmen / Postacı Kapıyı Nasıl Çalar - E. Duyan / Kim Korkar Cesaretten - R. Altkulaç / Uzun Bir Bekleyişin Şiiri - F. Ay / İçimizden Biri - S. Bağcı / Haydar Ünal Şiiri Üzerine.. (Akköy Kültür Sanat Edebiyat Dergisi, yıl: 4, Kasım-Aralık 2003), U. Çetin / Çalı (Haziran 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör