Gazeteci, araştırmacı yazar, folklor araştırmacısı (D. 1930, Kuruçam köyü / Akçaabat / Trabzon – Ö. 8 Mart 2022, Akçaabat, Trabzon). Doğum adı Haydar Kenan Gedikoğlu. 1930 yılında Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı. Kuruçam Köyü’nde doğdu. Ömer Kenan Bey’in ve Yeter Hanım’ın oğludur. 6-7 yaşlarına vardığında yaşıtları arasında kendi kendine okuma yazmayı öğrenen tek çocuktu. Medreseden bozma Şinik İlkokulu’na, bir yıl sonra da Sertkaya Metinganiya İlkokulu’na devam ederek ilkokul diploması aldı.

Babasının memur olmasından dolayı ortaöğrenimini değişik illerde ve ilçelerde tamamlayarak, 1950 başlarında önce ilkokul öğretmeni oldu. Arkasından yüksek öğrenimini de tamamlayarak orta dereceli okullarda görev aldı. Çalıştığı çeşitli okullarda Türkçe öğretmenliğinin yanı sıra müdür yardımcılığı, ortaokul ve lise müdürlüğü gibi görevler üstlendi. Akçaabat Lisesi Müdürü iken 1979 yılının başında emekli oldu.

1968-1980 yılları arasında yaşanan toplumsal çalkantılardan o da payını aldı. 6 kez görev yeri değiştirildi. Yirminci Yüzyıl, Varlık, Türk dili, Kıyı gibi dergilere gönderdiği yazıların çoğu yayımlandı. Daha sonra Trabzon’da yayımlanan Hakimiyet, Hizmet, Sonhaber, Bayraktar, Yenigün, Karadeniz, kuzey haber gazetelerinde köşe yazıları yazdı, kültür ve sanat sayfaları düzenledi. Kuzey haber Gazetesi’nde ayrıca düzeltmenlik ve genel koordinatörlük görevlerini yürüttü. Akçaabat Postası Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Akçaabat Yeni Haber Gazetesi’nde yerel kültür yazıları kaleme aldı.

 

Araştırmacılığı

 

Akçaabat ve çevresiyle ilgili araştırmaları 1996 yılında “Akçaabat” adıyla yayımladı. Yine Trabzon yöresinden derlediği halk öyküleri, masallar ve söylenceler 1998’de “Trabzon Efsaneleri ve Halk Hikayeleri” adıyla Trabzon Valiliği Kültür Müdürlüğü Yayınları arasında yer aldı. Aynı yıl Akçaabat’ın en eski eğitim kurumu olan Merkez İlkokulu ekseninde Akçaabat’ın eğitim ve kültür değerlerini inceleyen “Yüzyılların Eğitim Anıtı” adlı çalışması, adı geçen okulun koruma derneği tarafından kitaplaştırıldı. “Doğu Karadeniz Masallar Öyküler Söylenceler” adlı kitabı 2008 yılında Serander Yayınları, “Akçaabat Folkloru” kitabı da 2012 yılında Akçaabat Belediyesi Yayınları, “Trabzon Folkloru” adlı kitabı da 2016 yılında Trabzon Valiliği Yayınları arasına katıldı.

 

Vefatı

 

Akçaabat eğitiminin duayen isimlerinden, araştırmacı-yazar Haydar Kenan Gedikoğlu, 8 Mart 2022 günü bir süre tedavi gördüğü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etti. Gedikoğlu’nun naaşı 9 Mart 2022 Çarşamba günü Akçaabat’ın Kuruçam Mahallesi’nde kılınan öğle namazının ardından toprağa verildi.

 

Kitapları:

 

Akçaabat (1996),

Trabzon Efsaneleri ve Halk Hikâyeleri (1998),

Yüzyılların Eğitim Anıtı (1998)

Doğu Karadeniz Masallar Öyküler Söylenceler (2008),

Akçaabat Folkloru (2012),

Trabzon Folkloru (2016).

 

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Akçaabat Bir Değerini Kaybetti (akcaabathaber.com, 08 Mart 2022), Prof. Dr. Fethi Gedikli / Halkbilimci Haydar Gedikoğlu’nun ardından (yazargazetesi.com.tr, 28.03.2022), Haydar Gedikoğlu kitapları (seranderyayinevi.com, kidega.com, bkmkitap.com, 29.03.2022).

 

HALKBİLİMCİ HAYDAR GEDİKOĞLU’NUN ARDINDAN

 Haydar Gedikoğlu 8 Mart 2022 Salı günü,Trabzonda, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat etti. Ertesi gün AkçaabatınKuruçam köyünde aile mezarlığına defnedildi. Doğum tarihi, bizim nesildeki birçokları gibi günü gününe belli değildir. 1929 veya 1930 olabileceği kanaatindeydi. Bu hesaba göre 90 yaşını aşmış bulunuyordu. Haydar Gedikoğlu’nun baba evi, mahallemizdeydi.  Kenan Çavuşun oğlu idi. Jandarma gediklisi olan Kenan Çavuş, emekliliğinde köyde bir “konak” yaptırmıştı. Haydar Gedikoğlu bir süre önce bu eski konağı yıkıp yerine yeni bir ev yaptırmıştı.

Babası okuryazar aydın bir insandı. Evinde kitap ve radyo bulunurdu. Rahmetli babam bazen ona uğrar, ajansı dinlerdi. Ben kendisini hayal meyal hatırlarım. Ama eşi Yeter Teyze ebemdi. Eşinin gidişinden sonra hayli daha yaşadı. Başka teyzelerin yaptığı gibi evine giden çocuklara elma, armut, ayva, ceviz vb. vermeden bırakmazdı. Güngörmüş bir hanımdı. Kocasıyla birlikte birçok vilayeti gezmişti. Yeter Teyze, biz ilk veya orta mektebe giderken, lise öğrencisi oğlu Erkal’ı toprağa vermişti. Aile, akraba ve komşumuz olmasına rağmen, Haydar Gedikoğlu’nu geç tanıdım. Herhaldeilk kez onu 70lerin sonuna doğru görmüştüm, fakat sohbetimiz çok sonra,ben üniversite mensubu iken gerçekleşmişti. Taşrada yetişen bir aydındı. Kaynaklara erişimi sınırlıydı. Bununla birlikte çoklarında olmayan güçlü bir merakın iyesi idi.

Araştırmacı yazar, halkbilimci olan Gedikoğlu’nun yerel, ulusal gazete ve dergilerde birçok yazısı çıktı. TDK kurultaylarına katıldı. Muhtelif yerlerde öğretmenlik yaptı. Akçaabat Lisesi müdürlüğünde bulundu. Binlerce öğrenci yetiştirdi. 12 Eylül darbesinden sonra Antalyadadersane öğretmenliği yaptı.

Geçen yıl 28 Ağustosta (2021), Cumartesi günü saat. 18.50 sularında köydeki evinde ağabeyim Yusuf Gedikli ile kendisini ziyaret ettik. Kızı Ayçay da beraberdi. Çaylar içilirken çok hoş geçen ve muzipçe “Bıçağı Azrailin eline vermeyeceğim.” dediği bu son sohbetimizde aldığım bazı kısacık notları aktarmak isterim:

“Hiç bilgi toplumu, sevgi toplumu olmadık. Bilgi toplumu, sevgi toplumu oluruz amaama devleti “ehilleştirmek”(ehlîleştirmek) lazım. Vura vura Atatürk’ü öldüremedik. Kimileri kendilerini yüceltmek için Atatürk’ü daha da yüce gösteriyor. Lakot(danaburnu) gibi başımızı çıkarıyoruz. Konuşmaya bize bin akşam yetmez. Yazarlık kumaşı vardı bende;yeter ki elime kalemi alayım. Akar gider.Köyden şehre gittim. Evlendim orada. Kendimi göstermem lazımdı. Vaktimi lokallerde domino,kâğıt vs.oyunlarıyla geçirdim. Şiir perisi bunu gördü, cezalandırdı. Şair olabilirdim. Ben şairim, ben yazarım diye iddia etmezdim. Moğola’nın başında,Karakofalmağarasında bir satır da yazsan başarıdır. Biz Çepniyiz. Çığ senesinden beş sene sonra doğdum.”Moğola (Muhula)Kuruçam köyü, Karakofal da Şahinkaya’nın altında bir mevki adıdır.

Eserleri Akçaabat (Akçaabat Belediyesi, 1996, 471 s.); Trabzon Efsaneleri ve Halk Hikâyeleri(Trabzon Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, 1998, 132 s.);  Yüzyılların Eğitim Anıtı Akçaabat Merkez İlköğretim Okulu (Akçaabat Belediyesi, 1998, 125 s.); Doğu Karadeniz-Masallar Öyküler Söylenceler Destanlar (Serander Yayınları, 2008, 238 s.); Akçaabat Folkloru (Akçaabat Belediyesi Kültür Yayınları, 2012, 384 s.); Trabzon Folkloru(Trabzon Valiliği, 2016, 512 s.)

Memleket ziyaretlerinde onunla sohbet etmek zevkliydi. Hoş sohbet, dinlemesini, kendisini dinletmesini bilen, yeri geldiğinde kendisini de eleştirebilen, esprili, muzip bir insandı. Akçaabat Vakfında da çalışmalarda bulunmuştu.

Doksan yaşını aşmış birikimiyle bir bilgi kaynağıydı. Akçaabatın, Trabzonun yetiştirdiği değerli bir eğitimci, ekin ve toplum adamını yitirdik. Değerli insanlara yaşarken saygı göstermeli; bu bakımdan, 2004te çıkan “Akçaabat Yazıları I”deonun özyaşam öyküsüne yer vermiş olmaktan mutluluk duyuyorum.

KAYNAK: Prof. Dr. Fethi Gedikli / Halkbilimci Haydar Gedikoğlu’nun ardından (yazargazetesi.com.tr, 28.03.2022).

Yazar: Prof. Dr. Fethi GEDİKLİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör