Hayati Yılmaz (Tokatlı)

Hadis Araştırmacısı

Doğum
Eğitim
Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi

Hadis araştırmacısı. 1968, Tokat doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas’ta tamamladı. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden (1990) mezun oldu. MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Hadis Anabilim Dalında başladığı yüksek lisansını “Hadis İlminde Kudsî Hadisler” adlı teziyle 1992’de tamamladı. 1993 yılında, Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. Doktora çalışmasını, “Toplumun İslâmî Yapılanmasında Sünnet” konulu teziyle 1999 yılında tamamladı. Çalışmalarını Eylül 2000’den itibaren aynı anabilim dalında yardımcı doçent olarak sürdürdü.

Makale ve çevirilerini SAÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Hadis Tetkikleri Dergisi, Marife, Tasavvuf dergilerinde yayımladı. TDV İslâm Ansiklopedisi için madde yazdı. Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi ve Usûl İslâm Araştırmaları editör yardımcılığı, Hadis Tetkikleri Dergisi ve Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi yayın kurulu üyeliği görevlerini yürüttü.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA: Toplumsal Dönüşümde Sünnet (2004).

ÇEVİRİ: Kur’an ve Sünnet Işığında Kadınlar Arası Ziyaretleşme (Havle Abdülkadir Derviş’ten, Erdinç Ahatlı ile, 1995).

EDİTÖRLÜK: Tefsir ve Hadis Usulünün Bazı Meseleleri (M. Tayyib Okiç, 1995), İslâm Ülkelerinde Misyonerlik ve Emperyalizm (M. Hâlidî - Ömer Ferruh, Çev. Osman Şekerci, 1998), Fıkıh Mezheplerine Giriş (Osman Şekerci, 1999).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör