Necdet Konak

Karikatürist

Doğum
23 Aralık, 1957
Ölüm
19 Temmuz, 2004
-
Eğitim
Ankara Ticaret ve Turizm Yüksekokulu
Burç

Karikatürcü (D. 23 Aralık 1957, Taşova / Amasya – Ö. 19 Temmuz 2004). Küçük yaşlarda karikatür çizmeye başladı. İlk ve orta öğreniminin ardından Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Okulundan mezun oldu. Sırasıyla Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunda görev yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Müşaviri olarak görev aldı. Yardım çalışmaları, kültürel etkinlikler, karikatür çalışmalarıyla Bosnalı Müslümanların haklı davalarına uluslararası düzeyde destek verdi. Bosna konusunda düzenlenen konferans, panel ve seminerlerde hem katılımcı hem de düzenleyici olarak yer aldı. Bosna-Hersek lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatını anlatan “Aliya” belgeselinin metin yazarlığını yaptı. Aliya İzzetbegoviç ve Cahar Dudayev çizgi romanlarını çizdi. İbn-i Sina Hastanesinde kanser tedavisi görmekteyken öldü.

Bazı dergilerin kuruluşuna katkıda bulunan Konak, pek çok dergi ve gazetede karikatür çizdi. Dinozor, Anadolu Gençlik Dergisi, Yörünge, Genç İstikbal, Mavikuş ve Filit bu yayınlardan bazılarıdır. Zaman gazetesinin kuruluş yıllarında bu gazetede İle uzun yıllar  Millî Gazete’de ülke ve dünya gündemini konu edinen karikatürler yayımladı. 1990 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Karikatüristi Ödülü, Milliyet Gazetesi Yılın Karikatürü Ödülü, 17 Haziran 1989’da Polatlı Onur belgesi aldı.

Necdet Konak'ın karikatüleri Necdet Konak (2004) adlı bir kitapta toplandı. Ayrıca Nabi Avcı'nın "Molla Kasım" takma adıyla yazdığı mizah yazılarından bir bölümü, karikatürist Necdet Konak tarafından resimlenerek “Evvel Zaman İçinde - Molla Kasım’ın Not Defterinden 1 adlı kitapta toplandı.

KAYNAKÇA: Necdet Konak Hakka Yürüdü (Millî Gazete, 10.7.2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Necdet Konak kimdir (ensonhber.com, 18.06.2012).

1

2

3

4

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör