Rasim Karaca

Şair

Şair. 1960, Baku / Azerbaycan doğumlu. Çağdaş Azerbaycan edebiyatının yeni isimlerindendir. Bakü’de yayınlanan Alatoran adlı derginin öncülerinden biridir. Son dönemlerde Azerbaycan kültür ve edebiyat ortamında eski alışkanlıklara dayalı dengeleri etkileme, yeni tartışma ve sorgulama konularını açma gücünü ortaya koyan Azad Yazarlar Ocağının başkanıdır. Yeni bir edebiyat ve düşünüş ortamı yaratma çabasındaki bu çevrede, yazı ve şiir hayatına henüz giren yetenekli pek çok gençle birlikte Hamit Herişi, Azad Yaşar, Murat Kohnekale gibi Karaca’yla aynı kuşakta olan, oluşmakta olan edebiyatı temsil edici nitelikte ürünler veren yazar ve şairler bulunur.

Karaca, Bakü lehçesinin İstanbul lehçesine yaklaşması ve iki lehçe arasında ortak bir edebiyatın kurulması yönündeki düşünceleri ile de dikkat çeker. Alatoran’ın bir gazetede sanat sayfası olarak yayınlandığı dönemlerde modern Türkiye Türkçesi şiirinden çok sayıda örneği Azerbaycan lehçesine uygunlaştırıp yayınlayan şair, Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinden yapılacak bir seçme üzerinde çalıştı (2004). Karaca’nın, sahibi ve yöneticisi olduğu Alatoran dergisi tüm dünyada yaşayan yeni kuşaktan olan modern yazarları birleştirmektedir.

Ölüm Hakkında Güneş adını taşıyan şiir kitabı, şairin birçok yönde aynı anda ilerleyen şiirsel çabasını yansıtır. Bu kitaptaki şiirler folklorik düşünüş ve hissedişin egemenliğindeki bir edebiyattan gerçek anlamda modern bir edebiyata geçişin sancılı arayışı ile birlikte özgün ve çarpıcı örneklerini de yansıtır. Kitabın “Eşyalar” bölümü şaşırtıcı bir şekilde moderndir. Türkiye Türkçesi şiirinde eşyaların ruhuna odaklanan, eşyayı şiirsel sezginin doğuşunda bir kaynak olarak gören özgün damarla paralellik taşır.

ESERLERİ:

Ölüm Havanda Güneş (şiir, 2002), Azerbaycan Argo Deyimler Toplusu - Türkün Meseli.

KAYNAK: Yedi İklim dergisi (Temmuz 2004), Cevdet Karal / Söyleşi (Yedi İklim, sayı: 180, Mart 2005), Türkiye Yazarlar Birliği / Türk Dünyası Şiir Güldestesi 5 (2006), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör