Cahit Peksayar

Türk Sanat Müziği Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
18 Eylül, 1928
Eğitim
Bursa Erkek Lisesi’
Burç

Müzisyen, Türk Sanat Müziği saz sanatçısı, kemancı (D. 18 Eylül 1928, Fatih / İstanbul - Ö. 1 Nisan 2000, İstanbul). İlkokulun birinci sınıfındayken, Dârülelhan hocalarından olan Süleyman Süreyyâ Bey’den aldığı derslerle kemana başladı. İkinci Dünya Savaşının yarattığı tehlike sebebiyle İstanbul’un boşaltılması kararı alınınca, 1942’de ailesiyle birlikte Bursa’ya yerleşti. Ortaokulu ve liseyi Kabataş Erkek Lisesi’nde ve Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı.

Askerliğinin ardından İstanbul’a yerleşti. 1952’den itibaren katıldığı Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan ile beraber çalıştı. 1953’te İstanbul Radyosu’na keman sanatçısı olarak atandı. 1958’den başlamak üzere Radyo’da önce Mesut Cemil’in, sonra Nevzad Atlığ’ın yönettiği Klasik Koro’da, fasıllarda, Küçük Koro’da ve solo programlarda keman çaldı. 1976’da Devlet Korosu’nda birinci keman olarak başladığı görevini, emekliye ayrıldığı 4 Mayıs 1993’ten sonra da koro yönetimi tarafından yöneltilen davet üzerine tamamen amatör bir hizmet anlayışıyla devam ettirerek, çeyrek yüzyıl aralıksız sürdürdü.

Cahit Peksayar, çeşitli solistlerle ve Devlet Korosuyla birlikte, Türkiye’nin altmış beş ilinde; ayrıca ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Mısır, Tunus ve Cezayir gibi ülkelerde verilen konserlere katıldı. Geniş repertuvarı, sazına hâkimiyeti, öğreticilik gücü, bir başkemancı olarak idarecilikteki sevgiye ve saygıya dayalı otoritesi; koral icraya ve soliste eşlikteki üstün performansı ve çizgi üstü sahne hâkimiyetiyle klâsik müziğimizin icrasında özel bir yerin sahibi oldu.

Cahit Peksayar, mesleğine ciddiyet ve saygıyla bağlılığını, son anına kadar hiç eksiltmediği çalışkanlığıyla güçlendirmesini bilmiş, espritüel ve saygın şahsiyetiyle süsleyebilmiş ender sanatçılardandı.

1984’ten itibaren sanat kurulu üyesi olarak Koro’nun yönetimine katkıda bulundu. 1980’de İTÜ TMD Konservatuvarına keman öğretim görevlisi olarak atanan Peksayar, her iki kurumdaki görevini sürdürürken 1 Nisan 2000 tarihinde İstanbul'da geçirdiği bir kalp krizi sonucunda aramızdan ayrıldı.

İlk evliliğinden Nurdan isimli bir kız evlât sahibi olan Peksayar, 14 Şubat 1973’ten beri, İTÜ TMD Konservatuvarı öğretim görevlisi ve ses sanatçısı Tülûn Korman’la evliydi.

KAYNAK: Eskimeyen Yol Arkadaşlarımız (devletkorosu.com, 22.06.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör