Rasim

Divan Şairi, Mutasavvıf

Doğum
Ölüm
-
Diğer İsimler
Mehmed Kasım, Saraçzâde

18.-19. Yüzyıl mutasavvıf divan şairlerinden (d. 1771, Diyarbekir - Ö. 1844). Asıl adı Mehmed Kasım olup, babasının mesleğinden dolayı "Saraçzâde" lakabıyla da tanınmaktaydı. Divan sahibi bir şair olan Rasim'in babası, oğlunun da saraç olmasına çok gayret etmişse de, ondaki okuma ve şiir hevesi, medrese tahsilini tamamlamasına sebep olmuş­tur. Eğitimini bitirince, 1810) yılında ulemadan meşhur müfti Abdülhamîd (Hamîdî)'den icazet almıştır.

40 yaşından sonra bâtınî ilimlere ilgi duyarak tasavvufa yönelmiş, Irak'tan Şam'a giderken Urfa'ya gelen Mevlânâ Hâlid Ziyaeddin'e intisap etmiş, onunla birlikte Şam'a giderek altı yıl yanında onun yanında hizmet eylemiştir. Diyarbekir'e dönünce de Hâlidî tarikatını yaymaya çalışmış; sonradan şehirdeki valilerin ısrarı ile jurnal kâtipli­ğini üzerine alarak geçimini sağlamıştır. 1838'de bu vazifede iken ilmiyenin "Hâriç" pâyesini almış ve 1840 yılında Diyarbekir Eyalet Meclisi Azalığına seçilmiştir. 1844 yılında vefat etmiştir.

Kudretli bir şair olan Saraçzâde Rasim, üç dilde (Türkçe, Arapça ve Farsça'da), manzum ve düzyası eser verebilen seçkin bir edebiyatçı idi.

KAYNAK: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 294-296) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör