Hakkı Dursun Yıldız

Tarihçi

Doğum
Ölüm
24 Ekim, 1992
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü

Tarihçi (D. 1937, Karaağaç köyü / Şavşat / Artvin - Ö. 24 Ekim 1992). Ortaokulu Şavşat’ta, liseyi Artvin’de bitirdi. Bir süre Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu (1961). Aynı yıl, bitirdiği bölümün Ortaçağ Kürsüsüne asistan olarak girdi. 1966 yılında “Halife Mutasım Devrinde Abbasi İmparatorluğu” adlı teziyle doktorasını verdi. Askerlik dönüşü, 1969 yılında Fransız hükümetinin verdiği bursla araştırmalar yapmak üzere Lyon ve Aix-en-Provence’ta kaldıktan sonra yurda döndü (1970). “Samerra Devrinin Sonuna Kadar İslâm Devleti’nde Türkler” adlı teziyle 1972 yılında doçent, 1979 yılında profesör oldu. 1982 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine kurucu dekan olarak atandı. Bu görevinin yanı sıra Türk Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, Türk Tarih Kurumu Yürütme Kurulu, Türk-Arap İncelemeleri Vakfı Mütevelli Heyeti üyelikleri ile Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Mütevelli Heyeti üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Meydan Larousse, İslâm Ansiklopedisi, Küçük-Türk İslâm Ansiklopedisi, Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi’ne çok sayıda madde hazırladı. Abbasiler, Fatimîler, Selçuklular ve Cumhuriyet tarihini konu alan birçok kitapta bölümler yazdı. Makaleleri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü, Kaynaklar, Türk Kültürü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih, Diyanet dergileri ile yıllıklarda yayımlandı.

BAŞLICA ESERLERİ:

İstiklâl Harbinin Fikrî Manevî Temelleri (1973), Talas Savaşı Hakkında Bazı Düşünceler (1973), Tarihte Araplar (Bernard Lewis’ten, 1975), Moğol İstilasına Kadar Türkistan (V.V. Bartold’dan çeviri, 1981), Hazarlar Arasında Müslümanlığın Yayılması (1981).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör