İsmail Karaahmetoğlu

Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü
Diğer İsimler
Ömerlili

Şair ve yazar. 1925, Ömerli köyü / Ilgaz / Çankırı doğumlu. Bazı yazılarında Ömerlili imzasını da kullandı. Erzurum Öğretmen Okulunu (1948), Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü (1958) bitirdi. Öğretmen olarak göreve başladı. Ilgaz’da Atatürk Ortaokulunda müdürlük yaptı. Deneme, fıkra, hikâye, şiir türündeki yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı. Uzun yıllar Ilgaz (1961’den itibaren) adlı aylık fikir, sanat ve eğitim dergisini çıkardı. Bu derginin 37 sayısı Ilgaz’da, Karaahmetoğlu’nun Ankara’ya atanmasından sonra Ankara’da yayımlandı.

ESERLERİ:

Güldüşün, Gençliğin Yanık Kokusu, Nasrettin Hoca, Güldüşün Güneşi, Anadolu Aydınlığı, Sağırlar Değirmeni, Atatürkçülüğün Çağdaş Boyutları, Ilgaz’dan Akşehir’e Nasrettin Hoca’nın Yaratıları.

HAKKINDA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Ali Dereli / Edebiyatımızda İsimler ve Terimler Sözlüğü (tsz.), TDE Ansiklopedisi (c. 5, s. 157), TDOE –TDE Ansiklopedisi 5 (2004), Zeynel Kozanoğlu / Yorulmak Bilmeyen Bir Düşün Eri (Çağdaş Türk Dili dergisi, sayı: 192, Şubat 2004).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör