Rahip Yakob

Bilgin

Doğum
-
Ölüm
-

18. Yüzyıl bilginlerinden. Diyarbekir'in kuzeydoğusundaki "Kıtırbıl" köyünde dünyaya gelmiştir. "Hocaoğlu" diye tanınan Şemmas Torna'nın oğludur. Süryaniceyi en ince teferruatına kadar bilen "Kıtırbillı Yakob", Yunan ve Arap dil­lerinde de üstad sayılırdı. Meşhur bir Süryani hattat olarak, birçok dini eser yazarak kiliselere vakfetti. Bilhassa gramerde derin bir bilgiye sahip oldu­ğundan; 1764 senesinde 23 bab ve 163 fasıl üzerine yazdığı "Zühret'ül Maarif" isimli Süryanice sarf-nahiv kitabı talebeleri için bir kılavuz ol­muştu.

1771'de rahip olan Yakob, 1783'te Amid'de öldü. Teslis ve tevhide ait "Eframiyyetu Latife", hikmete dair "Suruciye" ve "Süryanilerde ilim hevesi" adlı eserleri meşhurdur. Bayram, yortu ve farz namazları üzerine yazdığı risalele­ri, nefis bir hatla yazmıştır. Bu yazı Diyarbakır Meryemana Kilisesinde bulun­maktadır.

Eski yüzyıllarda Diyarbekir'de Müslüman hattatlar gibi gayr-i müslim hattatların da nüfus olarak bü­yük yekun oluşturdukları 14., 15., 16., 17. ve 18. yüzyıllarda, Hıristi­yan inançlarına hizmet etmek için İncil yazımına koyulmuşlar ve şaheser denebi­lecek eserler vücuda getirmişlerdir. Öyle ki bu İnciller; hattatlar tarafından re­simlerle de süslenerek Mardin ve Diyarbekir kili­selerine bağışlanmıştır. Bu hattatların ortak özellikleri çoğunun din bilgin­leri olmalarıdır.

KAYNAK: Serkan Kalpak / Diyarbakırlı Hattatlar (D.Ü.İlahiyat Fak. Lisans tezi, Diyarbakır, .2004), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör