Rahip Abdünnur

Scholar, Calligrapher

Birth
-
Death
-

18. Yüzyıl bilgin ve hattatlarından. Amid (Diyarbekir)'de doğdu. Midyat yakınındaki Turabdin'de Marmelki Ki­lisesinde 1700 yılında Süryani rahibi olmuş, tahsilini ilerletmek için Roma ve Paris'e git­miştir. Avrupa'da lisan ve ilahiyat tahsil ettikten sonra; döndüğü Deyrulzaferan'da münzevi hayat yaşamış ve dini ilimlerle uğraşmıştır. 1722'de Mar-Yakob Manastırı'na kapanmış 1755'te ölmüştür.

Abdünnur, Âmid Mitranı İbn-Salib'in İncil Tefsiri'ni Süryaniceden Arapçaya çevirmiş, "İlletü Küll-i İtel", "Şerh-ül 'Esrar", İbn-Keyfâ'nın "Cennet ve Meleklerin Rütbeleri Kitabı Şerhi" gibi dini eserler yazmıştır. Hıristiyanlıkta Eğitim adlı eseriyle tanınmıştı.

KAYNAK: Serkan Kalpak / Diyarbakırlı Hattatlar (D.Ü.İlahiyat Fak. Lisans tezi, Diyarbakır, .2004), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

RELATED BIOGRAPHIES

Show More