Osman Üçer

Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Şair ve yazar. 1940, Niğde doğumlu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Niğde’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukat olara bir süre Nazilli’de, bir süre de Niğde’de çalıştı. Yerel gazetelerde yazılar yazdı, yöre televizyonlarına belgesel programlar hazırladı. Sabahattin Burhan’la Aydın ve çevresinde saha çalışmaları yaparak İstiklal Savaşı kahramanlarının hayatları hakkında bilgiler topladı, belgeseller hazırladı. Mesleki çalışmalarının yanında folklor derlemeleri yaptı. Yazıları daha çok Niğde’de çıkan Hamle gazetesinde yayımlandı. 

“Avukat Osman Üçer, Türk milleti’nin büyüklüğüne, bayrağının ve devletinin kutsallığına, toprağının, vatanının bölünmezliğine inanmanın sıkıntılarını çeken uyanık aydınlarımızdan biri. Büyük küçük dememiş, halkının folklor zenginliklerini, Türk halkının kalıcı olmasını istediği geleneklerini her yerde, her yayın organında yılmadan yazmış, konferanslar, millî günler düzenlemiş, bazı özel radyo ve televizyonlarda proğramlar ve konuşmalar yoluyla güzelim fikirlerini ve heyecanını yaymağa çalışmıştır.” (A. Vehbi Ecer)

ESERLERİ:

Gökçe Dede’nin Ülkesi (1997), Hamlemizin Anahtarı (güldeste, 2000), Fikirler Zaman Tüneli’nde (tiyatro, 2000), Eşsiz Millî Kahraman Mihrali Bey - Top Olmazsa Arap Gelmez İmana. 

KAYNAK: A. Vehbi Ecer / Gökçe Dede’nin Ülkesi Önsözü (1997), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör