Osman Türkây

Yazar, Şair

Doğum
16 Şubat, 1927
Ölüm
21 Ocak, 2001
Eğitim
Londra Modern Diller Okulu Gazetecilik Bölümü, Ekonomik Bilimler Okulu Felsefe Bölümü
Burç

Şair ve yazar (D. 16 Şubat 1927, Kıbrıs - Ö. 21 Ocak 2001, Girne / Kıbrıs). Kıbrıs’ta Yüksek İngiliz Okulunda (1946), Londra’da Modern Diller Okulu Gazetecilik Bölümü (1955) ve Ekonomik Bilimler Okulu Felsefe Bölümünde (1957) öğrenim gördü. Londra’da çeşitli işlerde çalıştıktan sonra döndüğü (1957) Lefkoşe’de Beşparmak ve Uyarı dergileri ile Kıbrıs Türk Sesi gazetesini çıkardı (1962-63), Bozkurt gazetesinde yazarlık yaptı. Daha sonra Londra’ya yerleşerek haftalık Vatan gazetesini yönetti.

Şiir ve denemeleri 1945 yılından itibaren Türk Dili, Papirüs, Yeditepe, Varlık, Beşparmak dergilerinde yayımlandı. T.S. Eliot’tan yaptığı çevirilerle tanındı. Şiirleriyle, sayısız edebiyat ödülü kazandı. Kitapları dünyanın dört bir yanında çeşitli dillere çevrildi. İngilizce çevirileri dolayısıyla 1973 yılında Uluslararası Şiir Derneğinin (The International Poetry Society) onur armağanını kazandı. Dünya Kültür ve Sanatlar Akademisi Uluslararası Yürütme Kurulunun başkanlığını da yürüten (1989) Osman Türkây’a ABD’nin Missouri Eyaletinde bulunan Albert Einstein Uluslararası Vakfınca şiirlerindeki başarısı nedeniyle 1989 Albert Einstein Barış Ödülü verildi. Evrende Rasgele Bir Gezinti adlı kitabıyla, Amerikan Başarılar Enstitüsünün Yılın Adamı ve “Bin Yılın Şöhretler Sarayı” ödüllerini, Amerikan Biyografi Enstitüsünün Altın Plak ödülünü, “Başkanlık Onur Mühürü”nü, Avustralya’da Uçan Altın Kumru Odülünü kazandı. İki kez Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterildi. Türkay, dünyada en çok mektup alan Türk edebiyatçısı olduğu; hayranları arasında Tayland Prensesi Vemulchadra, Türkoloji Profesörü Anna Masala, Hindistan eski başbakanının eşi Sheila Gürjal ve çok sayıda aristokrat bulunduğu söylendi.

ESERLERİ:

ŞİİR: 7 Telli (1959), Uyurgezer (1969), Beethoven’de Aydınlığa Uyanmak (1970; İngilizcesi: Beethoven and Other Poems, 1978), Evrenin Düşünde Gezgin (1971), Kıyamet Günü Gözlemleri (1975).

DENEME: Edebiyat Eleştiri ve Dil Üzerine Düşünceler (1993).

DERLEME: Modern Turkish Poetry (Taner Baybars ile, 1975).  

HAKKINDA: Mehmet Kaplan / Cumhuriyet Devri Türk Şiiri (1973, s. 509-514), TDE Ansiklopedisi (c. 8, 1976-98), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

DALLARI YERYÜZÜNDE - AĞAÇ

 

Gözlerim röntgen gibi delip geçiyor

Kentin sokaklarını dolaşıyorum şimdi

İlk karşılaşmamız bu seninle galiba Bay Robot

Günaydın. Uğultular kulaklarımda bir yeni uzay çağı

Bak nasıl çalışıyor makinelerimiz, vitrinlerimiz

Gövdelerimizin gizlerini çözümleyen laboratuar

Betikler, günceler, renkli dergiler

 

Bir övgü dudaklarımda: Sen misin Promete

O göksel ateş ne kadar yoğun

Ne kadar geniş ki hep ışık, hep gök boşluğu

Ulises’ler şimdi yer çekiminden öte

 

Ben kökümü arıyorum karanlık, sık bir ormanda

Nerdesin ilk insan ağacı

Suların dibindeyim akıntılı açık denizlerde

Balıklar, ilkel yaşam hücreleri, fosiller konuşmaz bana

Hâlâ karanlıklarımda Afrika, uzaklarımda proconsul

Yanlış eleştirdin gövdemi Bay Darwin

 

En eski uzay çağlarımdan bana ses ver usum

Ben yeryüzünde yabancı, ben yeryüzünde konuk

Yerçekimini aştım kökümü arıyorum

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör