Yücel Kayıran

Şair

Doğum
13 Eylül, 1964
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü
Burç

 Şair. 13 Eylül 1964, Adana doğumlu. Afşin Lisesi, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. Çeşitli işlerde çalıştı. Altı yıl Kilis, Afşin, Arapkir ve Malatya’da yaşadı. 1987’den itibaren Ankara’da felsefe öğretmenliği yaptı.

Şair. 13 Eylül 1964, Adana doğumlu. Afşin Lisesi, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. Çeşitli işlerde çalıştı. Altı yıl Kilis, Afşin, Arapkir ve Malatya’da yaşadı. 1987’den itibaren Ankara’da felsefe öğretmenliği yaptı.

Şiirleri ve diğer edebi ürünleri 1984’ten itibaren Yaba Öykü, Oluşum, Yarın, Morköpük, Sanat Rehberi, Sombahar, Ludingira, Adam Sanat, Hüriyet Gösteri, Defter, Varlık, Edebiyat Eleştiri, Şiir Odası, Virgül, Cumhuriyet Kitap, Güldiken, Yasakmeyve, Kitap-lık ve Milliyet Sanat dergilerinde yer aldı.

1990’lı yıllarda eleştiri ve şiir sanatı üzerine yazılarıyla dikkat çekti. Savunduğu felsefi şiir anlayışına ilişkin kapsamlı bir dosya hazırladı. Şiirlerinde, insanı çıkmaz ve problem karşısındaki tek başınalığı ile kaybolma halinde göstermek poetikasının temelini oluşturdu. Beni Hiç Göremezsin adlı kitabıyla Antalya 9. Altın Portakal Şiir Ödülünü (2005) aldı. Türkiye Felsefe Kurumu ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

“Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu’ndaki şiirlerden birinin adı ‘alarm zili’. Gerçekte, alarm etkisi yaratan, kitabın bütünü: Groteske varan bir şiirsözden dışarıya taşan azap. Yücel Kayıran’ın şiirleri tek tek yayınlanırken, en azından bazı dil öğeleri açısından ortaklaştığı kuşağına haklı olarak atfedilen, anlatımda ustalık, seçmecilik gibi özelliklerden uzak görünmesine her seferinde şaşırırdım. Yine de, bunun adını koyabilmiş, azap, bunun doğurduğu alarm ve alarm duygusunun yaratılmasını destekleyen grotesk dil saptamalarına ulaşabilmiş değildim. Bunu, kitapla birlikte gelen bütünlük sağladı. (…)

“Yücel Kayıran’ın kitabında bu sıçramayı getiren nedir? Bence en başta, şiirlerin birbirini tamamlama derecesinin yüksekliği geliyor. Öyle ki, yalnızken hayli belirsiz kalan, bazı sorularımıza yanıt vermeyen şiirler, kitapta birbirini yanıtlıyor, birbirine karşılık veriyor. Kitap bir orkestra, çalınansa, orkestral bir müzik; tek tek çalgılandığında, tedirginlik, huzursuzluk, güvensizlik, giderek alarm etkisi aynı derecede güçlü ve bütünsel değil.” (Necmiye Alpay, Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu üzerine)

İnançları, görüşleri, eylemleri ve ölümleriyle genç insan portreleri; kısa, yalın, etkileyici. Kayıran’ın şiirleri içsel yolculukların şiiri. Kendini sese, görüntüye bırakan dizeler alıp başını gidiyor. Biraz kırılgan, biraz karamsar bir havada.” (Mustafa Emre)

ESERLERİ (Şiir):

Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu (1997), Beni Hiç Göremezsin (2004), Çalgın (2006).

KAYNAKÇA: Yücel Kayıran / Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu (1997), Fikret Demirağ / Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu (Kıbrıs, 4.6.1997), Necmiye Alpay / Alarm (Virgül, Ocak 1998), Mustafa Emre (Cumhuriyet Kitap, 19.6.1998), Türkân Yeşilyurt - Emel Güz / Sosyalizm Benim İçin Bir Depresyondur (Şiir Odası, Mayıs 2000), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), TBE Ansiklopedisi (2001), Osman Çakmakçı / Söyleşi (Varlık Kitap, Haziran 2004), Yaşar Bedri / Sorunları Sorun Eden Bir Şair (Radikal Kitap, 20.1.2005).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör