Osman Kılıç

Diplomat

Doğum
07 Haziran, 1920
Ölüm
17 Haziran, 2021
Eğitim
Nüvvab Mektebi
Burç

Diplomat, yazar (D. 7 Haziran 1920, Kılıç köyü / Razgrad / Bulgaristan – Ö. 17 Haziran 2021, Ankara). İlköğrenimini köyünde tamamlayıp Razgrad’da Türk Rüştiyesini, Şumnu’da Nüvvab Mektebini bitirip (1944) öğretmen oldu. Yüksek Eğitim Şurası üyeliğine seçildi. 1948 yılında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edildi.

Üç buçuk yıl sonra Türkiye hükümetinin girişimleri sonucu idam kararı müebbet hapse çevrildi. 1963 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği olarak ve takas yoluyla Türkiye’ye geldi.

Dönüşünde Dışişleri Bakanlığının Bulgar masasında çalıştı. TRT Yabancı Dillerde Yayın Servisinde Bulgarca mütercim-spikerlik ve Kara Kuvvetleri Dil Okulunda Bulgarca öğretmenliği yaptı.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından İdari Ataşe olarak Belgrat Büyükelçiliğine atandı. Belgrat’ta sekiz yıl Konsolosluk Amiri olarak görev yaptı. 1984 yılında emekli oldu.

Hatıralarını topladığı Kader Kurbanı (1995) kitabı ile 1995’te Türkiye Yazarlar Birliğinin Hatıra Ödülünü aldı.

 

Vefatı:

 

Bulgaristan Türklerinin öncü ismi Osman Kılıç, 101 yaşında iken 17 Haziran 2021 günü Ankara’da vefat etti Osman Kılıç'ın cenazesi son yolculuğuna uğurlandı. Osman Kılıç'ın cenazesi, İsmet Oğultürk Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi

 

 

Kitapları:

 

Kader Kurbanı (1995), İslam’ın İntişarı (2019), Mukaddimeler  Makaleler Sunumlar ve Hakkında Yazılanlar.

 

KAYNAKÇA: Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (1999 s.151 – 152), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), İsmail Cambazov / Osman Kılıç Mahkemesinin Perde Arkası (2010), Muhakkak Okunması Gereken Bir Kitap (kircaali.com, 25 Ağustos 2010), İslam’ın İntişarı – Osman Kılıç (bulgaristanalperenleri.blogspot.com, 16.06.2019), Bulgaristan Türklerinin öncü ismi Osman Kılıç vefat etti (dunya.com, 17.06.2021), Bulgaristan Türklerinin öncü isimlerinden Osman Kılıç vefat etti (aa.com.tr, 17.06.2021), Osman Kılıç'ın cenazesi toprağa verildi (trthaber.com, 18.06.2021),

OSMAN KILIÇ

OSMAN KILIÇ

 

Niyazi Hüseyin BAHTİYAR

 

 

Deliorman yöresi Razgrat'ın Kılıç köyünde dünyaya geldi. 7 Haziran 1920 doğumludur. Babası Hacı Hasanoğlu Salihoğlu Hüseyin İstanbul Fatih Medresesinde tahsil görmüştür. Onun en büyük arzusu, Osmam Türkiye'de okutmaktır. Oğlunun yetişmesinde onun payı büyüktür. Osman Kılıç'ın kendisinin de dediği gibi, ilk hocası babasıdır.

Osman,altı yaşında okula başlar. Babasının yardımıyla daha ilk sene Kuran-ı Kerimi hatmeder. 1930'da İlkokulu bitirir ve Kemaller kasabasında Türk Rüştiyesine girer. Ailesinin Razgrata değişilmesi yüzünden de buranın Rüştiyesine atanır ve 1932-1933 ders yılında Razgrat Türk Rüştiyesinden mezun olur.

Bundan sonra Osman Kılıç'ı Şumnu'da "Nüvvab"ta görüyoruz. Müsterşitler Cemiyeti'nin aktif azasıdır. Bir gün bu öğrenci örgütünün bir toplantısınıda Mehmet Akif Ersoy'dan etkilenerek "Niçin Geri Kaldık?" başlığı altında yaptığı bir konuşması sonucu kendini Bulgar Emniyetinin hürcerelerinde bulur. Burada 24 saat kaldıktan sonra yaşının küçük olması nedeniyle serbest bırakılır, fakat Emniyetin "Kara Defter" ine geçer. Henüz 17 yaşındadır.

Bir gün bütün Nüvvab öğrencilerinin karşısında yaptığı başka bir konuşmasıyla Bulgar Emniyetine kayıtlı bulunduğu kara deftere bir nokta daha eklenir: Milliyetçi.

Osmam Kılıç,Nüvvab!ın lise kısmını ikmal eder. Diploma tavzii merasiminde yaptığı bir konuşma ile bütün okulun dikkatini kendi üzerinde toplar. Buna mükafat olarak, o zamanki Başmüftülüğiinün girişimiyle Sofya Üniversitesinin Dil Tarih ve Edebiyat Fakültesine girmek için hazırlanır, fakat Türk olduğu için kabul edilmez. Bu nedenle Nüvvab'ın Ali kısmına devama başlar.

Osman Kılıç, Mustafa Reşit'in kızı Naziha Hanımla evlenir ve 1942-1943 ders yılının sonunda Nüvvab'ın Ali kısmından mezun olur. Önce Kılak Mahallesi Okulunda öğretmenliğe başlar. Sonra Medresei Aliyeye ve ertesi yıl Nüvvab'a öğretmen atanır. Şimdi faaliyeti daha da aktiftir. Fakat Türk halkını candan sevdiği için Bulgar Emniyetinin gadabına uğrar. Onların bir ajanı olan Allahın belası Hazret denilen Herif sürekli olarak onun peşindedir. Nihayet, bazı öğrencilerle, Türkiye hesabına casusluk yapıyor diye tutuklanırlar. Önce idam cezasına mahkum edilir,sonra öldürülmekten vazgeçilerek müebbet hapis cezasına çevrilir. 14 küsiir yıl hapiste yattıktan sonra serbest bırakılır.

Hapisteyken Osman Kılıç'ın teklifi ve razılığıyla karısı ve biricik kızı 1950'de Anavatana hicret eder. Bu olaydan sonra Osman Kılıç'a hücrenin duvarları daha

daralmış olsa da, Bulgaristan Türkleri güdümlü bir gülle gibi onun ardmcladır, gücünü halktan alır,korkmaz..

Nihayet,İstanbul'da Galata Köprüsü üzerinde suçüstü yakalanan ve hapse atılan Bulgaristan'ın Konsolos Yardımcısı Çolakov, Bulgaristan'dan II tiirk genciyle takas yapılır ve Osman Kılıç da böylelikle miibedale suretiyle Anavatanı olan Türkiye'ye gelir.

22 Ocak 1965 tarihinde, çok sevdiği Anavatanına kavuştuktan sonra Ankara Radyosunun Yabancı Dillerde Yayın Şubesinde Bulgarca mütercim spikeri olarak çalışır. 28 Ekim 1965 de Dışişleri Bakanlığının Birinci Dairesinde, Balkan bölümünde Bulgar Masasında işbaşı yapar.Bir yandan radyo çalışmalarına devam eder, bir yandan da Askeri Dil Okulunda Bulgarca öğretmenliği yapar. 1979 yılında ise Belgrat Türk Elçiliğine atanır.

Osman Kılıç, Bulgaristan'da 5 sene öğretmenlik ve 15 senelik hapis hayatı süresinde, Türk halkını ve genellikle Türklüğü savunduğu için bir sürü haksızlıklara maruz kalmış, fakat davasında haklı olduğu için sonunda tüm engelleri yenmeye muvaffak olmuştur. O, Bulgaristan'da başından geçen serancamları "KADER KURBANI" adlı kitabında anlatmaktadır. Bu yapıt hakkında yazarın kendisi kitabın önsözünde şöyle demektedir. "Kader Kurbanı ne bir romandır, ne de hikaye... Başıma gelenler, bir hayal mahsulü de değildir. Ne yazdımsa, hepsi gerçek. Ayniyle vaki.. Zerra kadar da olsa hayale yer vermedim. Eserin konusu, gerçek olaylar, hayatımın taa kendisidir. Kalbime zehirli bir hançer gibi saplanan her olayı, aynen yaşadım..."

 

KAYNAK: Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (1999, s.151,152).

Yazar: Niyazi Hüseyin BAHTİYAR

YTB’DEN BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN ÖNCÜ İSMİ OSMAN KILIÇ'A VEFA PROGRAMI

YTB’DEN BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN ÖNCÜ İSMİ OSMAN KILIÇ'A VEFA PROGRAMI

 

28 Ekim 2019

 

Kardeş Topluluklar

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bulgaristan Türklerinin kanaat önderlerinden, diplomat ve yazar Osman Kılıç’ın 100’üncü yaş gününde bir vefa programı düzenledi. Programda Osman Kılıç’ın mücadelesi, hizmetleri ve Bulgaristan Türklerinin yaşamına dikkat çekildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bulgaristan Türklerinin kanaat önderlerinden, diplomat ve yazar Osman Kılıç’ın 100’üncü yaş gününde bir vefa programı düzenledi. YTB’de düzenlenen programda Osman Kılıç’ın yakın arkadaşları, şair Yavuz Bülent Bâkiler ve çok sayıda davetli yer aldı. Programda Osman Kılıç’ın mücadelesine dikkat çekilirken Bulgaristan'da 1948 yılında idama mahkûm edilmesi ve ardından takasla Türkiye'ye gelişini anlatan bir belgesel de gösterildi. Ayrıca Bulgaristan’dan göçün 30'uncu yılı dolayısıyla YTB tarafından hazırlanan belgesel filmi de davetlilere sunuldu.

 

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye'nin bugün her ne kadar 784 bin kilometre kare vatan toprağına sahip olsa da büyük bir medeniyet geçmişi olduğuna dikkat çekti. Balkanlar başka olmak üzere Türkiye'nin sınırları dışında yaşayan soydaş ve akraba toplulukların varlıklarını sürdürmeye devam ettiğinin altını çizen Eren, “Türk dünyası dediğimizde sadece bugüne ilişkin bir tanımlamadan değil, asırlar öteye giden kültürel ve tarihi birliktelikten söz ediyoruz. Türk dünyasının geleceğe ilişkin birliktelik sağlaması için de Balkanlar coğrafyası büyük önem arz etmektedir.” dedi.

 

YTB olarak önemli günleri anmaya gayret ettiklerini belirten Başkan Eren, “Bu sene Kırım Tatar Sürgünü’nün 75’inci Yılı ve Bulgaristan Zorunlu Göçü’nün 30'uncu yılı münasebetiyle çeşitli programlar düzenledik. Bu acı olayları farklı illerimizde andık.” diye konuştu.

 

TÜRKÇE'NİN VE TÜRK KÜLTÜRÜNÜN MUHAFAZASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 

YTB olarak Türkçe’nin ve Türk kültürünün muhafazasına ilişkin birçok proje yürüttüklerini de dile getiren Başkan Eren, “Türkçe varlık gayemizdir. Dil aynı zamanda kültürün taşıyıcısıdır. Bulgaristan, Kıbrıs ve Batı Trakya bizim için değer taşıyan bölgelerin başında gelmektedir. Bulgaristan Türkleri denilince; acının, göz yaşının ve kederin yanı sıra büyük kahramanlıklar akla geliyor.  Osman Kılıç bu noktada önemli bir isim. Osman Kılıç bir kahramanlık öyküsüdür. Elde imkânların olmadığı, zulümlerin olduğu dönemlerde yapılan hizmetler çok kıymetli hizmetlerdir. Osman Kılıç o dönemlerde hizmetlerde bulunmuştur. Hapishanelerde geçen, Türkiye’ye geldikten sonra da hizmetlerle geçen büyük bir yaşam öyküsü barındırıyor Osman Kılıç’ın mücadelesi” dedi.

 

GEÇMİŞİN AKSİNE SOYDAŞLARIMIZLA YAKINDAN İLGİLENİYORUZ

 

Yavuz Bülent Bakiler ise YTB’ye teşekkür ederek, Türkiye’nin artık geçmişin aksine Türk dünyasını kucaklayan bir politika izlediğini aktardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu noktada büyük mesafeler kat ettiğini dile getiren Bakiler, sınırlarımız dışında yaşayan soydaşlarımız ile daha yakından ilgilenildiğini belirtti. Bakiler konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Ben Türkiye dışında bulunan Türklerle her zaman yakından ilgilendim. Türk dünyası ile ilgilenmek Türkiye’nin bugünü ve yarını için önemli bir çalışmalıdır. Dilimiz, dinimiz, geleneklerimiz ve göreneklerimiz o topraklarda yaşıyor. YTB’de bulunmaktan bugün büyük gurur ve huzur duyuyorum. Bu toplantıyı düzenleyenlere sonsuz teşekkür ediyorum.”

 

TÜRKİYE, TÜRK VE İSLAM ALEMİNİN UMUDUDUR

 

Daha sonra ise Osman Kılıç’ı sahneye yakın arkadaşı İsmail Özgümüş takdim etti. Kılıç konuşmasında mücadelesini ve Bulgaristan'da 1948 yılında idama mahkum edilmesini, ardından da takasla anavatan Türkiye'ye geliş hikayesini anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk ve İslam aleminin büyük umudu olduğunu da vurgulayan Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti bütün Türk ve İslam aleminin umudu olarak bir devlet ve kuvvettir. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı sayesinde kurtuldum. Onun için, Kıbrıs’ta, Balkanlarda, Bulgaristan’a, Batı Trakya’da bir miktar Türk varlığı varsa bu Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcudiyetine bağlıdır” dedi.

 

OSMAN KILIÇ KİMDİR?

 

Diplomat, yazar. 7 Haziran 1920, Kılıç köyü / Razgrad / Bulgaristan doğumlu. İlköğrenimini köyünde tamamlayıp Razgrad’da Türk Rüştiyesini, Şumnu’da Nüvvab Mektebini bitirip (1944) öğretmen oldu. Yüksek Eğitim Şurası üyeliğine seçildi. 1948 yılında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edildi.

 

Üç buçuk yıl sonra Türkiye hükümetinin girişimleri sonucu idam kararı müebbet hapse çevrildi. 1963 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği olarak ve takas yoluyla Türkiye’ye geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından İdari Ateşe olarak Belgrat Büyükelçiliğine atandı. Orada Konsolosluk Amiri olarak sekiz yıl görev yaptı.

 

Osman Kılıç'ın "Kader Kurbanı", "İslamda Sevi", "İslamın İntişarı", "46 Yıl Sonra Bugaristanda - Kutsal Topraklarda Bir Ay" ve "Damlalar" isimli kitapları bulunuyor.

KAYNAK: YTB’den Bulgaristan Türklerinin Öncü İsmi Osman Kılıç'a Vefa Programı (ytb.gov.tr, 28 Ekim 2019).

Yazar: Kardeş Topluluklar

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör