Moiz Kohen

Hukukçu, Gazeteci, Yazar

Eğitim
Hukuk Mekteb-i Âlisi (Hukuk Fakültesi)
Diğer İsimler
Munis Tekinalp

Hukukçu, gazeteci-yazar (D. 1883, Serez / Selanik – Ö. 1961, Nice / Fransa). Asıl adı Moiz Kohen olup sonradan Munis Tekinalp adını aldı. Babası haham olan Tekinalp, Yahudi bir aileye mensup olarak dünyaya geldi. Alliance Okulu’nda öğrenim gördü ve Hukuk Mekteb-i Âlisi (Hukuk Fakültesi)’nden mezun oldu. Selanik’te çıkan Asır isimli Türkçe bir gazetede yazıları yayımlandı ve bir dönem avukatlık yaptı. Burada İttihad ve Terraki Cemiyeti’ne üye oldu. Ziya Gökalp yönetimindeki kültür çevresinde çeşitli görevler aldı. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra Selanik Vilayet Meclisi’ne seçildi.

1912’de Selanik’in Yunanlılarca işgali üzerine Viyana’ya gitti, oradan da Türkiye’ye gelip İstanbul’a yerleşti. 1914-18 yılları arasında Hukuk Mekteb-i Alisinde profesör yardımcılığı yaptı. 1910’da İktisadiyat Mecmuası adında bir gazete çıkarttı. Aralarında Yunus Nadi’nin de bulunduğu Ulusal Kültür Birliği kurucuları arasında yer aldı (1928). Türk Dil Kurumu ve İstanbul Belediyesi Meclisi üyesi (1945–50) oldu. 1948’de İstanbul Üniversitesi Basına 50 Yıl Hizmet Verenler ödülünü aldı. 1954–57 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili adayı oldu; fakat meclise giremedi.

Yazıları Yeni Asır, Rumeli, İttihad ve Terakki (Selanik), Vatan, Cumhuriyet, Hürriyet, Son Posta gazetelerinde yayımlandı. Ziya Gökalp’ın etkisiyle Türkçülüğü ve serbest pazar ekonomisini savundu. Türkiye’deki Yahudileri Türkleşmeye ikna etme amaçlı yazılar yazdı.

 “Yazar, gazeteci, avukat ve tüccar Tekinalp, cemaatinde hem kınandı hem beğenildi. Sivrilmiş biriydi. Kimine göre de oportünist olarak bilinirdi. Günümüzde pek tanınmıyor. Tarihçiler onun iyi bir Kemalist olduğunu düşünüyor.

Kitabımda da belirttim. Kohen’in yaptıklarında her şey iç içe. Çıkar da var, ülkesine hizmet isteği de, inanç da...”

“20’li yaşlarındayken, “Türkçe konuşalım, Türkleşelim...” demeye başlıyor Moiz Kohen. Bunu bütün hayatı boyunca da sürdürüyor. Ne kadarı, yaşadığı ülkeye vefa ne kadarı kendince, cemaatine iyilik? Hepsi var. Ayrıca o dönemde, Osmanlı Yahudilerinde Türkleştirme akımı yaygın. Moiz Kohen onların en ileri saftaki neferlerinden. Çünkü Türkleştirme söz konusu dönemde Yahudiler için trendy bir şey.

“Kendine hayrı dokunduğunu söylemek zor. Belki uzun vadede Yahudi cemaatine, yaşadığı ülkeyle uyum içinde yaşama yollarını gösterenlerden biri: Ya kalk git ya da burada yaşayacaksan, buranın bir vatandaşı gibi hisset diyenlerden...

“Sevgilisi Nadya diyor ki ‘Sen her zaman, herkesten özür dilemeye biraz meyillisin’. Gerçekten de yaşamı uzun bir özür dileme süreci gibi... Sanki Yahudi olduğu için bile... Özürden ziyade, ‘Ben de herkes gibi olayım’ isteği var. Sanki kenarda kalmış, başkalarının oyunlarına katılamamış bir çocuğun büyüdüğü zamanki davranışı gibi... İsmim herkesinki gibi olsun, herkes gibi konuşayım, kabul göreyim, sevileyim, beğenileyim...

“Attığı her adım için samimi olduğunu söyleyemem. Ama bazılarında, “Kemalizm” kitabında ve bu konuyla ilgili düşüncelerinde samimi bence.

 “Kemalistler, Moiz Kohen’in iyi bir Kemalist olduğunu düşünüyor. Konuştuğum tarihçilerin çoğu, bu kitabı son derece ciddiye alınması gereken bir inceleme olarak görüyor. Millî ekonomiyle ilgili yazılar yazarken Varlık Vergisi’ne maruz kalıyor. Evini satmak zorunda kalıyor. Niye onu koruyan kimse çıkmadı, onca çalışmasından sonra? Onu koruyanı, kollayanı çıkmıştır belki de biz bilmiyoruz. Varlık Vergisi öylesine keyfi bir uygulamaydı ki, aksi takdirde belki varlıklı olmamasına rağmen daha da büyük bir miktar tarh edilirdi ona; 60 yaşını geçmiş olmasına rağmen Aşkale’ye de yollanırdı.

“Kohen, son yıllarında Nice’te fahri başkonsolosluk yapmak istiyor ama Yahudi olduğu gerekçesiyle Türk hükümeti bunu reddediyor. Ben bunun doğruluğundan emin değilim ama yeğeninden gelen e-postayı olduğu gibi yayımlayıp kararı okura bıraktım.

Moiz Kohen’in, yazmayı düşündüğünü günlüklerinde belirttiği son kitabının adı ‘Musevi Mucizesi’. Ömrü yetseydi yazacaktı kitabı.” (Liz Behmoaras)

ESERLERİ:

Teşebbüs-ü Şahsi ve Adem-i Merkeziyet, Türkler (1914-1918) Muharebede Ne Kazanabilir?, Türkleştirme, Kemalizm (1998), Türk Ruhu.

HAKKINDA: Jacob M. Landau / Tekinalp: Bir Türk Yurtseveri (1996), Behzat Ay / Tekinalp’in Önemli Kitabı Yıllar Sonra Yeniden: Kemalizm (Cumhuriyet Kitap, 23.7.1998), Liz Behmoaras / Bir Kimlik Arayışının Hikâyesi (2005), Filiz Aygündüz / Liz Behmoaras: “Moiz Kohen Türkleşme Akımının İleri Saftaki Neferlerindendi” (Milliyet Pazar, 31.1.2005), İhsan Işık / “Tekinalp, Munis” (Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, 2006).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör