Osman Güvenir

Ressam, Gazeteci, Yazar, Şair

Doğum
14 Şubat, 1943
Eğitim
Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü
Burç

Şair, yazar, gazeteci, ressam. Kıbrıs / Lefkoşa, 14 Şubat 1943 doğumlu. Kıbrıslı ressam ve heykeltıraş Mehmet Erdel’in kardeşi, Op. Dr. Mustafa Güvenir ile ekonomist Ziya Güvenir’in babasıdır... 1961 yılında Lefkoşa Haydarpaşa Ticaret Lisesi’ni bitirdi. 1965-67 yıllarında “London Chamber of Commerce”nin Lcc Muhasebe eğitimi gördü. 2010 yılında, Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü’nden mezun oldu.

Güvenir, 1961 yılında memur olarak çalışmaya başladı. 1964 yılından itibaren 4.5 yıl mücahitlik yaptı. 1964-73 yılları arasında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fazıl Küçük’ün özel kaleminde ve Bakanlar Kurulu sekretaryasında görev aldı. 1974 Barış Harekatı sırasında yine mücahitlik yaptı ve sonra memuriyet görevine döndü. 1973-76 yıllarında KKTC’nin kuruluşunda Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Dairesi’nde görev aldı. İskân Dairesi Müdürlüğü (1976), Devlet Sosyal İşler ve Turizm Bakanlığı’nda müdürlük (1983), KT Denizcilik İşletmeleri il KT Turizm İşletmeleri’nde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu, Bayındırlık Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı’nda müdürlük (1985-95) yaptıktan sonra emekli olarak; önce turizm, sonra emlak işleri yapan kendi şirketini kurdu. Güvenir; Kıbrıs Sanatçılar Ocağı, Kıbrıs Türk Edebiyatçıları Derneği, Kıbrıs Türk Senfoni Orkestrası ve Korosu (Kurucu) üyesidir. Halen Lefkoşa’da yaşayan Osman Güvenir; Ünal hanımla evli olup, Mustafa Güvenir (Op. Dr.) ve Ünal Güvenir (ekonomist) adlarında iki oğul babası, iki de erkek torun sahibidir.

Osman Güvenir’in ilk şiirleri ile öyküleri 1962 yılında “Halkın Sesi” gazetesinde çıkmıştı. 1964 yılında “Yakın” adlı sanat derginin kurucuları arasında yer aldı. Önceleri “Halkın Sesi” ve “Birlik” gazetelerinde olmak üzere, devamında otuz yılı aşkın bir süre birçok Kıbrıs gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Basın Şeref Kartı ve Sürekli Basın Kartı sahibidir. Son yıllarda “Vatan” gazetesinde köşe yazarlığı; Art, Tempo ve Genç TV’de siyasal-kültürel ve toplumsal içerikli programlar yapıp sundu. Birçok TV programına konuk olarak katıldı.

Günaydın Kıbrıs” gazetesinin 1983 yılında açtığı “Ulusal Marş Yarışması”nda birincilik ödülünü aldı. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik ödülleri ve mansiyonları vardır. Çocukluğundan itibaren resim de yapan sanatçının iki tablosu devlet tarafından satın alınıp pul olarak basıldı. Üç kişisel sergi açtı, beş devlet sergisine katıldı. Ayrıca mücahitlerle ilgili bir marşın sözlerini yazdı ve başka şiirleri de bestelendi. Dört arkadaşı ile yazdığı dokuz kısa oyun, 2012 yılında Azerbaycan diline uyarlanarak sahnelendi.

ESERLERİ:

ŞİİR: Bitmeyen Dua (1966), Özümdeki Damlalar (2003).

ÖYKÜ: İlk ve Son Resim (2005), Kaybolan Hayat (2008).

DENEME-DÜŞÜNCE: Krallar da Ölür / Yaşamın İçinden (Seçme köşe yazıları, 2009),

OYUN: Kıbrıs Hikâyeleri (Ortak, kısa oyunlar, 2010).

KAYNAK: TDOE – TDE Ansiklopedisi 4 (2004), Bilgi Formu (2011), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör