Bilal Kayabay

Şair

Doğum
07 Eylül, 1947
Eğitim
Anadolu Üniversitesi
Burç

Şair. 7 Eylül 1947, Adana doğumlu. Artvin’in Aşağı Maden köyünden halk şairi Kabakçıoğlu’nun torunudur. Şar Köyü İlkokulu, Ankara Atatürk Lisesi, Gazi Eğitim Enstitüsü mezunudur. Anadolu Üniversitesinde lisans tamamladı. Değişik işlerde çalıştı. Ortaokul ve liselerde Türkçe-edebiyat öğretmenliği yaparak, 1996 yılında emekliye ayrıldı ve İstanbul’a yerleşti.

İnsanlar Sence adlı ilk şiiri Öğretmen Dünyası dergisinde (Kasım 1987), diğer şiirleri, Damar dergisi başta olmak üzere İnsancıl, Türk Dili, ABC, Öğretmen Dünyası, İzlek ve Yaba Öykü dergilerinde yer aldı. Halk şiirinden yararlanarak ironik şiirler yazdı. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Dil Derneği üyesidir.

Kayabay’ın şiirlerinin en belirgin nitemlerinden biri, şiirlerinin düşünsel ağırlıklı olmasıdır. Bu önemsenmelidir. (...) Onun şiiri bir coşku şiiridir. (...) Bir coşkunun ortaya koyduğu psikoloji ile verilmiştir şiir, hatta düşünce. (...) Kayabay’ın en belirgin özelliklerinden birisi bazı sözcük koridorlarını şiirinde denemesidir. Dizeleri şakır şakır söylemek tabii önemli bir nitemdir. Ne ki, sözcükleri alt alta sıralayarak bir sözcük koridorunda yoğun bir şiirsellik yakalamak; ondan daha mı az bir şirsellik yakalamak çabasıdır ki? Belki de daha zordur ve yaman bir uğraş ister. Kayabay, bunu başarı ile kullanmıştır.” (Muhsin Şener)

ESERLERİ (Şiir):

Adanmış Türkülerim (1993), Bir Hüzzam Şarkı (1993), Gülüşüne Bereket (1994), Bahar Kal (1996), Öfkenin Yedi Rengi (2000).

KAYNAKÇA: Mehmet Aydın / Hep Uçlarda Yaşayan Bir Şair (İnsancıl, Şubat 1995), Bilal Kayabay / Sorulara Yanıt - Özgen Seçkin / Hangi Dizelerini Yazmış Olmayı İsterdim - Nuri Aksakal / Dağı Çalınmış Bir Şair: Bilal Kayabay - Tacim Çiçek/ Doğumsuz Sancıları Sevmeyen Ozan (Damar,  Mayıs 1995), Dursun Özden / Rüzgârın Oğlu Kayabay (Bizim Gazete, 21.11.1996), O. Nuri Poyrazoğlu / Kitap Kitap Şiir Gelir Bizlere (2000), Muhsin Şener / Bir Coşku Şiiri (Uğraş, Nisan 1996). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör