İbrahim Halil Çelik

Siyasetçi

Doğum
01 Ocak, 1947
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü
Burç

Siyaset adamı. 1 Ocak 1947, Şanlıurfa doğumlu. Şanlıurfa Lisesi (1966), Şanlıurfa Öğretmen Lisesi (1967), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü (1975) mezunu. İstanbul (1968-71) ve Şanlıurfa’da (1971-72) ilkokul öğretmenliği, Şanlıurfa’da Millî Eğitim müdür yardımcılığı ve Halk Eğitim başkanlığı (1975-84) görevlerinde bulundu.

1984 ve 1989’da RP’den iki kez Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 1991’de belediye başkanı iken RP’den Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Meclise girdi. Şanlıurfa folkloru ve tarihi ile ilgili bilimsel araştırmaları olan Çelik’in yazıları Harran, Hilal, Millî Kaynak dergileri ile yerel gazetelerde yayımlandı. Türkiye Yazarlar Birliği, Birlik Vakfı (kurucu), ŞURKAV (kurucu) üyesidir. Şair Nezihe Hanım / Hayatı - Eserleri ve Gazelleri (1986) adlı bir eseri vardır.

 

" İBRAHİM HALİL ÇELİK: KELAMIN SULTANI HASAN SEYİTHANOĞLU'DA GÖÇTÜ ÖTE ALEME"

Hasan Seyithanoğlu’nu İstanbul’da Üniversite öğrencisiyken Hilal Dergisinde Nihat Armağan abinin yanında tanıdım. O konuşurken insanı kendine cezbeden sihriyle beni büyüledi ve o günden bu güne hep hayranlıkla onunla dost oldum.

Elli yılı aşkın zamanda fikir ve gönül dostluğumuz hiç kesintiye uğramadan devam etti bugüne dek. Hasan ağabey sehi ,sehavet sahibi , vefalı , düşünce ve fikir adamı idi. Gönül dostu idi. Halden anlardı.  Üstadın has talebelerindendi.

Hitabet de  Necip Fazıl  Üstad nasıl Sultan ise, konuşmakta da Hasan Seyithanoğlu    Kelamın Sultanı idi.  Onu dinleyenler ,   o konuşurken kendinden geçerdi. Onu dinlemek güzel bir şiiri  veya  güzel bir kitabı  okumak kadar insana haz verirdi. O tam bir konuşma virtüözü  idi. Kelimeler onun dilinde  insanları  avlayan bir ağ olurdu.Kelimelerin büyülü gücü onunla bir efsuna dönerdi.   O, Büyük Doğu’ nun Maraş kolundan , benim gözümde  yedi güzel adamından biri idi. 

Nihat Armağan . M. Akif İnan ,Zübeyir Yetik, Mustafa Yazgan, Halil Gülüm,  Yusuf Demirkol ve Vahit Gayberi  de Urfa’nın  Büyük Doğucu   yedi vefalı güzel adamıdır. Şimdi sevdiklerine kavuştu  öte alemde.

Bitlis’te sevdiği ve çok değer verdiği Hikmet Kuşçu abinin  her Ankara’ ya gelişlerinde  birlikte olurduk. İkisinin saatlerce süren sohbetleri bizi ihya ederdi. Bu dostlukların vazgeçilmezi  yaranı Mehmet Nuri Şahin idi. Mehmet Nuri Şahin , rahmetli Hasan ağabeyin en has dostu idi. Nuri’nin  bürosunda rahmetli Mehmet Çetin , Hasan Seyithanoğlu, İbrahim Halil Sarıoğlu, Fatih Uğurlu, Ahmet Bilgin, Hayrettin Dilekcan ve   daha başka dostlarla saatlerce sohbet ederdik.

İkramı sever ve ikram etmekten kaçınmazdı. Hasan ağabey sevdiği dostuna asla toz kondurmazdı. Dostlarına  vefada üstüne yoktu onun.

Diyanetişleri  Başkan yardımcılığında şarka büyük hizmetler yapmıştı. O,  Şarkın büyük mollalarını tanır ve saygı duyardı. Diyanetteki tecrübelerinden sıkça bahs ederdi özel konuşmalarımızda.

O ,  Maraşın has ve yiğit insanlarından   tam bir ‘ ede’  idi. O, Maraş’ı çok severdi. Yazlarını mutlaka Maraş’ta geçirirdi. Onun sohbetlerini özlerdik  biz,  ta ki  O , Ankara’ya dönene  dek. Mehmet Nuri  dayanamaz bazen Maraş’a kaçamak yapardı.

O, Milli Selamet Partisinden 1977 Genel Seçimlerinde Kahramanmaraş milletvekili seçildi. Necmettin Erbakan Hocamızın siyasi hareketinde görev yaptı.   Yürekli bir dost idi Hasan Seyithanoğlu ağabey.

Kitaba dalmış bir halde,  gecenin saat onikisine yakın bir demde;  telefonum çaldı. Mehmet Nuri Şahin dostum beni  telefondan arıyordu.  Telefonu hemen  açtım , o yekten:    Hasan Seyithanoğlu ağabey vefat etmiş. İbrahim Halil Sarıoğlu bildirdi.  Ben güven hastahanesine gidiyorum,  haberin olsun “ dedi hüzünlü bir sesle. Bu vefat haberi beni hüzne gark etti.  Çok üzüldüm. Yine  hicran,  yine firak.  

Sevdiklerimiz  bizleri  yalnız bırakıp  peş peşe gidiyorlar o dönülmez gerçek aleme. Daha dün  gitti  denilecek   Nuri Pakdil, İsmail Kazdal, Zeki Ergezen, Ferhat Koç,Mehmet Çetin , Sezai Karakoç,  Mustafa Yazgan ve bugün de Hasan Seyithanoğlu  ağabey göçtü öte aleme. Ah,  ölüm ah!  İnsanın ağzının tadını kaçıran o  acı gerçek. Birgün herkese mutlaka sıra gelecek. Bizimde ömür uçağımız mezarlık hava alanına iniş yapmak üzeredir. Hazırlıklı olmak gerek her dem  öte aleme. Zira oranın azığı buradan götürülüyor. Bu dünya  oranın tarlasıdır. Ne ekersek  orada onu biçeceğiz. Narınıda,  nurunuda buradan götürüyor  insan.  Rabbim bizi narı  değil, nuru götürenlerden eylesin. Selam olsun önden giden tüm dostlara. Muhterem ağabeyim, güzel insan, vefalı dostum yolun açık olsun.

Allah rahmet eylesin.

Mekanı cennet olsun.

Başta kederli ailesine, seven dostlarına ve tüm  dava arkadaşlarına Yüce Allah’tan sabırlar diliyorum.

İnna lillahi ve inna ileyhi raciün

KAYNAK: "Halil İbrahim Çelik: Kelamın Sultanı Hasan Seyithanoğlu'da Göçtü Öte Aleme" - Türkiye Yazarlar Birliği (tyb.org.tr, 18 Şubat 2022).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör