Naci Girginsoy

Gazeteci, Yazar

Ölüm
26 Haziran, 1982
Eğitim
İzmit Akşam Ticaret Lisesi
Diğer İsimler
Naci Girgin (asıl adı)

Yazar, gazeteci (D. 1924, Kesriye / Manastır / Yunanistan - Ö. 26 Haziran 1982, İzmit). Asıl adı Naci Girgin’dir. İzmit Necatibey İlkokulu (1936), İzmit Merkez Ortaokulu (1939), İzmit Akşam Ticaret Lisesi (1963) mezunu. Uzun yıllar Devlet Demiryollarında memurluk ve istasyon şefliği; Eylül 1955’te İzmit SEKA Selüloz ve Kağıt İşletmesinde kütüphane memuru olarak girdi. Ankara’da Millî Kütüphanede staj yaparak SEKA’daki kitapları fişleyerek düzenli bir kitaplık kurdu. 21 Haziran 1956’te Seka Postası’nın ilk sayısını yayımladı. Daha sonra sırayla Sosyal İşler Şef Muavini, Yayın ve Kütüphane Şefi, Matbaa Şefi, Basın ve Dış İlişkiler Şefi ve Basın Müşaviri görevlerini sürdürdü. On yıl Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, beş yıl İzmit Belediye Meclisi ve Daimi Encümeni Üyeliği yaptı.

Naci Girginsoy, “Günlerden Pazar” adlı ilk öyküsünü Ankara’da yayımlanan Kaynak dergisi için 1950 yılında yazdı. Aynı yıl dergide yayımlanan bir öyküsüne Nurullah Ataç birincilik oyu verdi. Fıkra yazıları İzmit’te kendi çıkardığı Bizim Şehir gazetesinde, yayın müdürlüğünü yaptığı Seka Postası’nda  (1956-1982), ayrıca Türk Yolu gazetesinde, eleştiri ve hikâyeleri en çok Varlık dergisinde yayımlandı.

Türk Avrupa Derneğinin inceleme, Varlık dergisinin eleştiri (1954), Türk Hava Kurumunun makale (1959), Tercüman (1966) ve Son Havadis (1973) gazetelerinin öykü yarışmalarında birincilik, Akbaba Dergisi Yusuf Ziya Ortaç Gülmece Öyküsü Yarışmasında (1981) mansiyon aldı. Dünya Yazarlar Sözlüğü’ne, Başlangıcından Bu Yana Türk Yazarları Sözlüğü’ne ve çeşitli antolojilere girdi.

Belirli basın kuruluşları yanında UNESCO’ya bağlı Aturjet’in Türkiye Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği Onur Üyesiydi.

Hayatının bir bölümünü geçirdiği, aynı zamanda vefat ettiği şehir olan İzmit’in Ömerağa Mahallesinde bir sokağa Naci Girginsoy Sokağı adı verilmiştir. 

Hakkında Yazılan Bir Kitap:

 

Gerçek Sanat Yayınları, Naci Girginsoy için doğumunun seksen altıncı, doğaya uğurlanışının yirmi sekizinci yılında Maviden Yeşile Naci Girginsoy adlı bir kitap yayımladı. Güngör Gençay’ın Naci Girginsoy’u anlattığı yazısıyla başlayan kitapta Kadir İncesu’nun Naci Girginsoy’un kızı Sunay Girgin ile babası üzerine yaptığı bir söyleşi, Suna Girgin’in eşi Naci Girginsoy’u anlattığı bir yazı, Güneş Buharalı’nın Naci Girginsoy ile yaptığı bir radyo söyleşisi de bulunuyor. Kitapta ayrıca Şakir Balkı, Mustafa Küpçü, Cemal Turgay, Ruşen Hakkı, Muhtar Körükçü, Ayhan Hünalp, Sadık Güçlüol, Fahrettin Demir, Kadir Yüksel, Avni Öztüre, Sunay Akın, Öner Yağcı, Hasan Hüseyin Yalvaç ve Mustafa Aslan’ın da yazıları bulunuyor

Kitabın son bölümünde de Naci Girginsoy’un yaşamının çeşitli dönemlerini yansıtan bir fotoğraf albümü ve dokuz yazısı bulunuyor.

Ayhan Hünalp, Naci Girgisoy hakkında şu görüşlere yer vermiştir:

Gençlik Çıkmazı Romanı (Yalım Yayınları, 1979) Mavinin Ölümü’ndeki kimi öykülere koşut gelişiyor. Naci Girginsoy, yine o akıcı, yalın, duru, sıcak Türkçesiyle yoksulluklar nedeniyle nasıl karatılıp yitirildiğini, göz açıp kapayasıyadeğin uçup gittiğini vurguluyor, gençlik bunalımlarını, savaşın getirip götürdüklerini de. Hiçbir şeyi saklamadan, sakınmadan, içtenlikle. Yaşanmış gerçek olaylar, gözlemler, izlenimler salt bir kişinin, Rumeli’den kopup gelen bir ailenin değil, bir kuşağın, bir toplumun sessiz çığlıklarıdır. Çocukluğunu, ilkgençliğini yaşayamamış bir kuşak, bu toplum; zaman sürecinde sömürünün, bencilliğin, acımasızlığın sürdüğü dünyamızda var olagelmiştir. İkinci Dünya Savaşı yaşamından canlı, gerçekçi kesitler veren romanın konusu, içeriği bugün için de geçerlidir. Bugün de süregelmektedir. Daha güzel bir dünya için savaşım verilmektedir. Daha özgür, daha mutlu, gerçek barış içinde sevgi dolu bir dünya için.

Gençlik Çıkmazı’nın bir başka özelliği, demiryollarına, demiryolculara, içlerinde olmanın, onüç yıl gece – gündüz demiryollarında çalışmanın verdiği deneyimle, izlenimle, gözlemle, çok ilginç ve gerçekçi bakış açısıdır, çarpıcı saptamalardır. Yerli – yabancı sanatçılar, demiryolcuları çok yazmıştır. Ama kimi yüzeysel duygusallıkla, kimi sürrealist abartmalarla. Gençlik Çıkmazı’nda yaşanmış olaylar veriliyor bu kesimden de.” 

ESERLERİ:

Öykü: Mavinin Ölümü (1979).

Roman: Gençlik Çıkmazı (1979).

Deneme-Eleştiri: İpek Böceği (1980).

Hakkında: Maviden Yeşile Naci Girginsoy (Haz. Güngör Gençay – Kadir İncesu), İzmitli Üç Yazar – Naci Girginsoy, Avni Öztüre, Metin Yüce (2004).

KAYNAKÇA: Avni Öztüre (yaşam öyküsü, Güney dergisi, Mayıs – 1972), Muhtar Körükçü (Varlık, Ağustos 1979), Avni Öztüre (Varlık, Aralık 1980), Ayhan Hünalp (Varlık, Mayıs 1980), Ruşen Hakkı (Kocaeli gazetesi, 1980), Sadık Güçlüol ( Varlık, Ağustos 1979), Rauf Mutluay (Varlık Yıllığı 1981), Tahir Kutsi Makal (Maya ve Meşale, 1981), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (13. bas. 1989), İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) - Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (6. bas. 1999), Mehmet Hengirmen / Ödüllü Öyküler Antolojisi (2001), TBE Ansiklopedisi (2001), Maviden Yeşile Naci Girginsoy (kitapsihirbazi.com, 06.08.2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör