Pakize Özcan

Çocuk Edebiyatı Yazarı, Eğitimci

Doğum
20 Şubat, 1951
Eğitim
Kastamonu Yatılı Kız İlköğretmen Okulu, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eğitim Önlisans Programı
Burç

Eğitimci, çocuk edebiyatı yazarı. 20 Şubat 1951, Daday köyü / Eflani / Karabük doğumlu. Kastamonu Yatılı Kız İlköğretmen Okulu mezunu. Eğitimini tamamladıktan sonra Eflani’nin Yağlıca köyü (1970-74), Ankara Çerikli - Çongar köyü (1975- 77) ve Mersin’in çeşitli okullarında (1979-96) öğretmenlik yaparak emekli oldu. 

Bu arada Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin Eğitim Önlisans Programını tamamladı. Emekli olduktan sonra Mersin, İstanbul, Karabük üçgeninde yaşadı. 1997 Eğitim-Sen Çocuk Öykü Yarışması, 1998 Bu Yayınevi Çocuk Edebiyatı Masal Yarışmasında Gücünü Yitiren Kral adlı çocuk romanı ve Gülkız adlı masal kitabıyla ödüller aldı. Ölen eşinden Mustafa Özcan adında bir oğul annesidir.

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Ayşe’nin Kitabı (1996), Toprağa Düşen Tohum (2003), Tatlım Ödevini Yap (2009), Büyülü Kuş (2009).

ÇOCUK ROMANI: Gücünü Yitiren Kral (2003), Yıldız Toplayan Çocuk (2004) Sürüsünü Yitiren Küçük Fil (2005), Minti Düşler Ülkesinde (2007).

GENÇLİK ROMANI: Söyleyemediğim Sözcükler (2001), Üstüme Kar Yağıyor (2005).

MASAL: Gülkız (1998).

ROMAN: Söyleyemediğim Sözcükler (2001), Gücünü Yitiren Kral (2003), Yıldız Toplayan Çocuk (2004), Sürüsünü Yitiren Küçük Fil (2005), Minti Düşler Ülkesinde (2007), Üstüme Kar Yağıyor (2005).

KAYNAK: İçel Şairler ve Yazarlar Antolojisi (2001), Özgür Atak / Söyleyemediğim Sözcükler (Virgül, Mart 2002), Nur İçözü /Ah Şu Gençler  (Radikal Kitap, 1.2.2002), Nur İçözü / Romanla Tanışma Çağı, Radikal Kitap, 3.10.2003), Ece Arar / Yeni Çıkanlar (Radikal Kitap, 5.11.2004), Aytül Akal / Çocuklar İçin Kitaplar ( Cumhuriyet Kitap, Sayı: 622), Nilay Yılmaz / Sihirli Değnek, sayı (Cumhuriyet Kitap, Sayı: 798), Türkiye Çocuk / Pakize Özcan’la Röportaj (Sayı:  929), Özcan Ufuk / Virgül Dergisi, Kitaplar (Sayı: 49), Zehra İpşiroğlu / Söz Büyüğün, Sus Küçüğün (Cumhuriyet Kitap, 14.10.2008), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

ÜSTÜME KAR YAĞIYOR

 (…) Sonra bir bakıyorum babam evde... yine sarhoş. Ona kahve yapmaya gidiyorum hemen; o da mutfağa geliyor, yanıma... Tezgahın üstünde bir bıçak duruyor ışıl ışıl. Babam bıçağı eline alıyor, gözlerinde tuhaf bir ışıltıyla, "Leb demeden leblebiyi anlayan kızım, Asuman, bıçağı yeni mi aldınız?" Gözlerim taşmak üzere olan kahve cezvesinde, "Evet," diyorum. Birden, bembeyaz ocağın üstüne kahve cos diye taşıyor; rengi kıpkırmızı oluyor -kan kırmızısı. Babam tuhaf tuhaf gülümsüyor. Sararmış dişleri görünüyor. Korkudan, yüzüme bir maske takıyorum. Takar takmaz, maske kahkahalar atmaya başlıyor. "Gülme Asuman!" diyor babam, "Kız kısmı öyle gülmez babasının karşısında. Yabancıların yanında da gülmez. Kız kısmı kahve de içmez. İçerse, kararır kara güller gibi. Kız kurusu olur kalırsın sonra!.. Madem güldün, hem kahve de içiyorsun senin kulağını kesebilirim artık."

 

Korku içinde kaçıyorum mutfaktan, babam peşimde. Merdivenlerden aşağıya koşarken soluk soluğa kalıyorum; dönüp arkama bakıyorum, elinde bıçak olan adam babam olmasına babam; ama beni tanımıyor. "Asuman'ı gördün mü? Onu yakalarsam kulağını keseceğim!" diyor bana. Yeniden kaçmaya başlıyorum; bakıyorum ki, kapıda Hacı Gullik. Uzun cübbesi yerleri süpürüyor, kapatmış yolumu. Birden, karga kanatları gibi açıyor cübbesini. Bir de bakıyorum, Abana'daki teşhirci! Kıskıvrak yakalayıp cübbesinin içine alıyor, memelerimin arasına, bir avuç akrep bırakıyor, sonra babamın önüne atıyor beni. Ağlamak istiyorum; ama ağlayamıyorum. Bağırmak istiyorum, sesim çıkmıyor. Koşuyorum, koşuyorum... Şakir Amca'nın pastanesine sığınıyorum. Karşımda oturan Sinem'e bıçağı anlatıyorum. Elindeki kızıl gülü uzatarak, "Boris İvan mı okudun sen?" diyor Sinem bana. "Boris İvan mı?" diyorum.

 

............

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör