Mehmet Ali Erdem

Ses Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
Ölüm

Ses sanatçısı, besteci (D. 1926, Çınar / Diyarbakır - Ö. 2004. İzmir). Çocukluk yılları Diyarbakır’da geçen Mehmet Ali Erdem’in nüfus memuru olan babası Tevfik Erdem, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde görevli iken burada 1942 yılında vefat ettiğinde kendisi 16 yaşında yetim kalmıştı. Sivas’a giderek, Sivas’ta polis memurluğu yapan teyzesinin kocasının yardımıyla bir süre Devlet Demir Yolları Cer Atölyesinde çalıştı.

Musikiye olan tutkusu ve sesinin çok güzel oluşu zamanla dikkat çekti. 1942 yılı sonlarında keman ve tambur çalan aynı zamanda Muzaffer Sarısözen’in çocukluk arkadaşı olan Ömer Altuğ ile tanışıp ve Sivas Halkevi’nde musiki çalışmalarına devam etti. Halkevi’nin verdiği konserlerde göz doldurup büyük beğeni topladı ve ilgi odağı haline geldi.

Bu yıllarda Ankara Radyosunun açtığı sınava ailevi sebeplerle katılmamış olması, sanat hayatında bir gecikme nedeni kabul edilmiştir. Ankara’daki radyo imtihanına giremeyen sanatçı, Diyarbakırlı ünlü sanatçı Celal Güzelses’i kendisine örnek alarak kendi imkânlarıyla makam ve usul bilgisini arttırmaya çalıştı. Sözü ve müziği kendisine ait olan eserler yapmaya başlayarak arkadaşlarının teşviki ile İstanbul’a gidip Columbia Plak Şirketi yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Kendisini dinleyen plak şirketi yetkilileri plak doldurmasına karar verince, 1950 yılında doldurduğu ilk plağının bir yüzüne sözü ve müziği kendisine ait olan “Ağla gönül” diğer yüzüne de kendi derlemesi olan “Dost bağında ne bülbülem ne gülem” adlı mayayı okur.Bu ilk plağının büyük rağbet görmesiyle Mehmet Ali Erdem’in ismi duyulmaya başlar. 1951 yılında iki plak daha doldurur ve bu iki plak karşılığı olarak plak şirketi kendisine 200 lira verir.

Bahriyeli olarak askerliğini yapan Mehmet Ali Erdem, askerliğini bitirdikten sonra İstanbul’da kalır. Türkiye Kömür İşletmeleri’nde memuriyete başlar ve emekli olana kadar burada çalıştı.1951 yılında açılan İstanbul Radyosu’nda haftada bir yapılan solo programlarına çıktı. Bu sıralarda Sadi Yaver Ataman ile tanışır ve onun korosunda iki yıl çalıştı.

Bu yıllarda sözü ve müziği kendisine ait olan birçok eser yapmıştır. Ayrıca bazı önemli şairlerin şiirlerini türkü tarzında besteler. Henüz okunmamış olan birçok eseri vardır. Hemşehrisi araştırmacı-yazar Vedat Güldoğan'ın ricasını hemşehrileri ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın;

 

Gitti gelmez bahar yeli

Şarkılar yarıda kaldı

Bütün bahçeler kilitli

Anahtar tanrıda kaldı

 

Şiirini besteleyerek çok güzel bir şekilde okuyup arşive kazandırılmasını sağladı.

Mehmet Ali Erdem, bir süre İstanbul'un Göztepe semtindeki evinde ikamet ettikten sonra İzmir’e yerleşti. 2004 yılında, İzmir'e yerleşmesinden  bir yıl sonra vefat etmiştir.

HAKKINDA: Vedat Güldoğan / "Erdem, Mehmet Ali" (İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi, 2013).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör