Mehmet Akif Albayrak

Turizmci, Yazar

Doğum
18 Mart, 1969
Ölüm
-
Eğitim
Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’
Burç

Turizmci - yazar (D. 18 Mart 1969, Trabzon - Ö. 2007).  Araştırmacı - yazar Hüseyin Albayrak ile Fikriye Hanım’ın oğlu olarak Trabzon'un Yenicuma Mahallesinde dünyaya geldi. 27 Mayıs İlkokulu (Şimdiki Temel Yaşar Çoruh İlköğretim Okulu) ve Kanuni Ortaokulu’nda okudu. Trabzon Lisesi’nden 1986 yılında, Uludağ Üniversitesi İ.İ.B. Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden de 1990 yılında mezun oldu.

Vatani görevini 1992 yılında Topçu Asteğmen olarak İstanbul’da tamamladı. Özel sektörde çeşitli kuruluşlarda çalıştı. Gazete ve dergilerde, özellikle Türk Dünyasına dönük yazı dizileri ve makaleler yayımladı. Pek çok sivil toplum kuruluşlarında önemli proje ve faaliyetlerde yönetici olarak görev aldı. Türkiye içi ve yurtdışında çeşitli kültür- sanat faaliyetlerinin organizasyonlarını gerçekleştirdi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, Türk Ocakları ve Türk Dünyası Genç Yazarlar Birliği üyeliklerinin dışında, Türkiye-Ukrayna Dostluk ve Yardımlaşma Derneği ile Kırım Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kırım Vakfı Mütevelli Heyet Üyeliği, Türk Ocakları Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Türk Dünyası Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Türkiye ve çevresindeki ülkelerin yanı sıra, özellikle Türk Dünyası ile ilgili çeşitli araştırma ve proje çalışmalarına katıldı. Ankara’da ikamet ederken 6 Haziran 2007 tarihide, tedavi gördüğü Ankara Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde vefat etti. Cenazesi Trabzon’a götürülerek ertesi gün İskenderpaşa Câmii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazı ardından, Bostancı Aile Kabristanı’nda toprağa verildi.

ESERLERİ:

Geçmişten Geleceğe Ukrayna - Türkiye Münasebetleri (Hakan Kırımlı ile, 2003), Yeşil Ada Kırım (2004).

KAYNAKÇA:  Babası Hüseyin Albayrak'tan alınan bilgiler (Şubat 2014), Kürşad Örnek / Aramızdan Ayrılışının 7.Yılında M. Akif Albayrak (ufukotesi.com, 6 Haziran 2014), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

ARAMIZDAN AYRILIŞININ 7.YILINDA M.AKİF ALBAYRAK

ARAMIZDAN AYRILIŞININ 7.YILINDA M.AKİF ALBAYRAK

 

Kürşad ÖRNEK

 

Türk Dünyası sevdalısı olan Mehmet Akif Albayrak’ın aramızdan ayrılışının 7 yılı. Koskoca 7 yıl ama hala yokluğuna alışamadık. Kendisi Kırım faaliyetleri vasıtasıyla tanıdım. Kırım’a geldiği zaman Furkan Sarıkamış ve Mustafa Kara ve ben yanına gider oturup sohbet eder çayını içerdik. Bize hem Kırım sevdasını anlatır ve neler yapmamız gerektiğinden bahsederdi. Bazıları gibi para pul makam sevdasında değildi tek derdi Türk-İslamdı. Söyleyecek söz bulamıyoruz.  Ama gene hayattan zamansız ayrılan başka bir Türk Dünyası Sevdalısı rahmetli Kemal Çapraz ağabeyimizi sahibi olduğu Ufuk Ötesi Gazetesi’ndeki 2007 yılında yazılan bir yazı duygularımıza tercüman olmuştu.

                                                                                                               

Bu sebeple 2007 yılındaki yazıyı tekrar paylaşma gereği duydum.

 

“Mehmet Akif Albayrak’ın ölümü başta Kırım Türkleri olmak üzere bütün Türk Dünyası’nda üzüntü ile karşılandı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten yaptığı açıklamada, “Mehmet Akif Albayrak yüreği Kırım için atan bir dostumuzdu. Kendisi Kırımlı olmamasına rağmen Kırım için yaptığı hizmetleri asla unutamayız. Ruhu şad, mekânı cennet olsun” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Korosu Müdürü Ali Özaydın ise Mehmet Akif Albayrak’ın kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek, “Acımız çok büyük” dedi. Özaydın yaptığı açıklamada, “Akif’i birkaç sözle uğurlamak… Tanrım ne kadar zor bir iş bu. Zor bir iş çünkü Akif birkaç cümle ile anılacak ve anlatılacak birisi değil. Hem dost olarak hem idealist biri olarak Akif takdir kazanmış bir arkadaşımızdı. O Kırım davasını kendi öz davası bilmiş ve ömrünü bu uğurda harcamış birisi idi. Hem de hiçbir karşılık beklemeden. O Türk Dünyası Kültür ve Sanat Derneği’nin kuruluşunda emek harcamış ve ilk başkanı olarak da görevini tamamlamıştı. Türk Ocaklarında ve çeşitli kurum kuruluşlarda Türk Dünyasına, kültür ve sanatına organizasyon anlamında büyük katkılar sağlamıştı. İyi bir planlayıcı idi, eksikleri aksaklıkları ihtimal hesapları içerisinde dahi barındırmaz ve izin vermezdi başarısızlıklara. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile de çok yakın ilişki içerisinde idi. 2000 yılında topluluğu Kırım’a götürmüş ve orada beş başarılı konser verdirmişti. Tüm bu etkinliklerde en küçük bir olumsuzluk yaşanmasına fırsat vermemiş, ziyadesi ile herkesi memnun edebilmiş, sevgi ve takdirini kazanmıştı. Elbette Akif’i sırf bu meziyetlerinden dolayı sevmedik, onun insani yönü, sosyal yönü herkesin dikkatini ve ilgisini çekmişti. Artık Akif aramızda değil, onu kaybettik… Biz sevgili Akif’i kaybettik, Türk Dünyası yiğit bir nefer, Türk ve Türklük adına faaliyet gösteren tüm dernekler, kurumlar, kişiler ve kuruluşlar gönüllü bir eleman, anne ve babası mükemmel bir evladı kaybetti… Güzel iş yapanları tanımak tanıtmak ve onlardan övgü ile bahsetmek boynumuza borç olsun. Sevgili Akif güzel işler yaptın, ben buna şahidim, arkadaşlarım şahit, herkes şahit. Seni anarken gözlerimizde yaş, yüzlerimizde hüzün var ama yarın senin yiğitliğini, çalışkanlığını, arkadaşlığını ve özverili çalışmalarını hatırladıkça gözümüzde pırıltı, yüzümüzde tebessümler olacak. Bu da senin yine mükemmel organizasyon kabiliyetine son örnek” Ufuk Ötesi gazetesi olarak bir gönül erini kaybetmenin üzüntüsü içersindeyiz. Aziz arkadaşımızı Hakka uğurlarken, ruhun şad, mekânın cennet olsun. Güle güle Mehmet Akif, seni asla unutmayacağız…

KAYNAK: Kürşad Örnek / Aramızdan Ayrılışının 7.Yılında M. Akif Albayrak (ufukotesi.com, 6 Haziran 2014).

Yazar: Kürşad ÖRNEK
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör